Gündem Gebeliğin 24. haftasında neler oluyor?

Gebeliğin 24. haftasında neler oluyor?

14.04.2018 - 13:57 | Son Güncellenme:

Gebeliğin 24. haftasında fetusun artık dış dünyadaki yaşama ciddi olarak hazırlanmaya başladığı dönemdir. Emme hareketlerini öğrenmeye başlamıştır. Akciğerlerinin gelişim hızı zirve yapar. Kalınlaşan cildi, anne karnından çıktığında karşılaşacağı gözle görülen ve görülmeyen durumlara karşı onu korumaya hazır hâle gelmeye başlar. Fetus bir kavun büyüklüğüne erişmiştir. Bu haftadan sonra büyüme hızı artacaktır. Gebeliğin 24. haftasını daha detaylı inceleyelim.

Gebeliğin 24. haftasında neler oluyor

24. Haftada fetus

24. hafta gebeliğin fetus için kilometretaşı olan haftalarından birisidir. Doğduktan sonra nefes alıp verirken akciğerlerinin şişip inmesi için gerekli olan sıvıyı üretmeye başladığı haftadır. Bu yüzden 24. hafta tıp dünyasında yaşam koşullarına uyumlu olan en erken doğum haftası olarak görülür. Yani kısacası fetusun yaşam şansı vardır artık. Anne rahminin içinde hareketler anlam kazanmaya başlamaktadır. Fetus yavaş yavaş dışardan gelen sesleri duyacaktır. Anne konuşurken fetusun kalp atışları yavaşlar. Rahim içinde kendi hareketleri sayesinde kendi suyunda oluşan seslere bile tepki verebilir. Beyin ve sinirlerinin gelişimi de hız kazanır.

24. Haftada anne

Anne için de artık önemli ve kırılgan haftalara girilmiştir. Karnı gözle görülür bir şekilde şişmiştir. Rahmi bir futbol topu kadar olmuştur. Bebek hareketleri güç ve hız kazanmıştır. Ayrıca 24. haftanın bir diğer önemli özelliği de annede bakılması gereken diyabet yani şeker hastalığının taramasıdır. Anne normal hayatında diyabetli olmayabilir. Ama hamilelik sonrası bu durum oluşabilir ve oluşursa hem kendisi hem bebeği hem de doğum anı zorlaşabilir. Bu durumun önceden taranması ve saptanırsa müdahale edilmesi ikisi için de iyi olacaktır. Annede görülebilecek rahatsızlıkları da şöyle sıralayabiliriz; ayak ve ayak bileklerinde şişmeler, bacak krampları, belirgin sırt ağrısı, karın derisinde çatlaklar.

Ayak ve ayak bileğinde şişme

Bu şişmeler yine ayakta çok durmaya bağlı gelişebilir. Ancak ani gelişen, asimetrik olan, ağrılı olan ya da ellerde ve yüzde de oluşan belirgin şişme durumunda doktora başvurmalıdır. Bu durum annede gebelik hipertansiyonu olabilir ve hem bebek hem anne hem de doğum anı için tehlikelidir.

Haberin Devamı


Bacak krampları

Artık annenin taşıdığı yük ciddi bir ağrılıktır. Bu durum onun bacak ağrılarına ve kramplarına neden olabilir. Ancak yine de içtiği su miktarıını, yaptığı egzersizi ve beslenmesindeki vitamin mineral dengesini iyi ayarlarsa, bu kramplar ve ağrılar onun düşmanı olmayacaktır.

Sırt ağrıları

Bebeğin ağırlığı artmış ve artmaya da devam edecektir. Bu yüzden yatak konforu ve dinlenme süreleri önemlidir.