Gebelik aşısı

Tüp bebek tedavileri başarı oranı en yüksek yardımcı üreme yöntemidir. Ancak başarı oranı yüzde yüz olmadığı için tedaviden istenen sonucu almak mümkün olmayabilir. Başarısızlığa yol açan sebepler arasında; yumurta ve sperm gelişimindeki problemler, düşük kaliteli embriyonun kullanılmasına bağlı olarak embriyonun ana rahmine tutunamaması, genetiksel bozukluklar, rahim yapısındaki bozukluk veya rahimde meydana gelen enfeksiyonlar tüp bebeğin başarısızlık nedenlerindendir.

Bu durum karşısında birçok çift üzüntü ve stres yaşamaktadırlar. Tüm bu sebeplerden ötürü başarısızlıkla neticelenen tüp bebek tedavilerinde embriyonun rahme daha kolay yerleşmesi için rahmin iyileştirilmesi amacı ile gebelik aşısı adı verilen teknik kullanılmaktadır. Gebelik aşısı tıp literatürüne 2006 yılında girmiştir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan bu teknik ile başarısız tüp bebek denemesi yaşayan çiftlerin gebelik şansları arttırılmak istenmiştir.

Haberin Devamı

Gebelik aşısı iyi kalitede embriyo seçilmesine rağmen gebelik sağlanamayan durumlarda, tedavi esnasında rahim içi zarının kalınlığının yeterince arttırılmadığı durumlarda kullanılmaktadır. Gebelik aşısının kullanılmasının temel prensibi rahim içi zarının uyarılmasıyla embriyonun daha iyi tutunmasını sağlamaktır.

Bu hedefle tedavi esnasında anne adayından alınan kan örneklerinden bağışıklık sistemi için önemli görevler üstlenen hücreler ayrıştırılır. Bu hücreler laboratuvar koşullarında özel bir kültür ortamında içerisinde büyütülmektedirler.

Bu kültür ortamı içerisindeki hücrelerin, büyümeleri takip edilerek hücrelere özel hormonlar verilir. Elde edilen sıvı embriyo transferinden 1 gün önce veya embriyo transferi gününde anne adayının rahmine aktarılır. Gebelik aşısı yöntemi iyi kalitede embriyo elde edilmesine rağmen gebelik sağlanamayan veya tedavi esnasında rahim iç zarının kalınlığının yeterince arttırılmadığı durumlarda kullanılması gerekmektedir.

Gebelik aşısının uygulanması

Gebelik aşısı anne adayına uygulanmadan önce ilk olarak rahim içi zarında bir anormallik olup olmadığı araştırılır. Hemen ardından anne adayının yumurtalarının toplandığı günde kanda monosit denilen beyaz kan hücreleri ayrıştırılarak, bu hücreler özel bir kültür ortamına aktarılarak hücrelerin burada çoğalması sağlanır.

Haberin Devamı

Buradaki hücrelerin çoğalması ve istenen maddelerin üretimi için kültür ortamlarına özel hormon ve moleküller eklenir. 48 saat süren bu evreler sonucunda karar verilen embriyo transfer gününde veya 1 gün öncesinde elde edilen ve embriyonun rahime tutunma olasılığını artıracağı düşünülen gebelik aşısı sıvısı rahmin içine enjekte edilir. Gebelik aşısı sıvısı verilmiş rahim iç ortamına transfer edilen embriyoların, rahme daha yüksek oranda tutunduğu ve gebelik oranlarının da arttığı gözlenmiştir.