Diyarbakır GEBELİKTE PLASTİK MALZEME MARUZİYETİ ANNELERDE ŞEKER HASTALIĞI RİSKİNİ ARTTIRIYOR

GEBELİKTE PLASTİK MALZEME MARUZİYETİ ANNELERDE ŞEKER HASTALIĞI RİSKİNİ ARTTIRIYOR

21.10.2015 - 11:15 | Son Güncellenme:

.

GEBELİKTE PLASTİK MALZEME MARUZİYETİ ANNELERDE ŞEKER HASTALIĞI RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, gebelikte plastik malzeme maruziyetinin annelerde şeker hastalığı riskini arttırdığını belirterek, hamilelere kutulu meyve suları yerine şişe içindeki meyve sularını tercih etmeleri ve madeni konserve kutularındaki yiyecekleri olabildiğince az kullanmaları yönünde uyarılarda bulundu.
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, gebelikte plastik malzeme maruziyetine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bisfenol A (BPA) ve benzeri kimyasal maddelere çevresel hormonlar veya hormon sistemini bozan maddeler isminin verildiğini belirten Çoksüer, “Bunlar insan sağlığını olumsuz şekilde etkilediği sayısız araştırma ile gösterilen BPA’ya karşı özellikle hamile kadınların titizlikle korunmaları gerekir. BPA konserve, kutu meyve suyu, süt gibi gıda ambalajlarını astarlayan bir kimyasaldır ve ayrıca plastik, naylon , polyester, PVC gibi maddelerin üretiminde de kullanılır. Zamanla temas halinde olduğu gıdalara bulaşır. Bulaşma oranı ısıyla daha da artar. Su şişeleri ve likit ilaç şişeleri gibi nispeten yumuşak plastik kaplarda bulunmayan BPA sert, şeffaf ve plastik malzemelerde görülür. Plastik üretiminde kullanılan bir kimyasal olan BPA, plastik şişeleri, gıda kutuları ve yazar kasa makbuzlarını da kapsayan bir çok tüketici ürünlerinde bulunmaktadır. BPA bilinen bir endokrin bozucudur. Vücut hormonlarını engelleyen veya bloke eden ya da taklit eden bir kimyasaldır. Yayınlanmış yaklaşık 100 epidemiyolojik çalışma, Endokrin cemiyeti ve IPEN tarafından yayınlanmış olan endokrin bozucu kimyasallara giriş rehberine göre, BPA ile üreme ve metabolik hastalıkları da içeren insan sağlığı etkileri arasında bir ilişki bulunmuştur” dedi.
“BPA HORMONLARI TAKLİT EDİYOR”
Endocrine Society’s journal Endocrinology dergisinde yayınlanan yeni bir hayvan çalışmasına göre gebelik sırasında endokrin bozucu kimyasal BPA maruziyeti annenin sonraki yaşamında kilo alımına duyarlılığını arttırabileceğini ortaya koyduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çoksüer, şunları kaydetti:
“Araştırmacılar mikroskop altında BPA nın hücreleri nasıl etkilediğini anlamak için hayvanların pankreatik hücrelerini incelediler. Bu inceleme BPA maruziyeti olan farelerin beta hücre kitlesinde anlamlı bir düşüş olduğunu ve kontrol grubuna göre daha düşük düzeyde insülin salgılandığını göstermektedir. BPA’ya maruz kalan fareler ayrıca kontrole göre daha kilolu olma eğilimindeydi. Araştırmacılar deney gruplarındaki farelerin kontroldekilere göre yaklaşık yüzde 3 daha ağır olma eğiliminde olduklarını göstermiştir. BPA, beta hücre fonksiyonunu düzenleyebilen ve insülin direncini provoke edebilen doğal bir hormon olan östradiolun etkilerini taklit edebilir. Araştırmacılar gebelik sırasında BPA maruziyetinin pankreas beta hücrelerinin aşırı çalışması ve diyabet ve diğer metabolik hastalıklarının gelişimine artmış eğilime yol açtığı teorisini kurmuşlardır.”
“DOĞMAMIŞ BEBEĞİ DE ETKİLİYOR”
Kanada’dan yayımlanan çalışmanın sonuçlarına göre BPA’nın anne karnında maruziyetin hiperaktif davranışa neden olduğuna da dikkat çeken Çoksüer, “Yaptıkları deneyde BPA’nın hayvanlarda beyin gelişimini etkilediği ve davranışta değişikliklere yol açtığı görülüyor.
Annenin kanına geçen her şey plasenta yoluyla bebeğe ve hatta kan-beyin bariyeri henüz gelişmemiş olduğundan doğrudan beynine geçiyor. Anne karnında fetüsün hormon seviyelerinde yaşanacak küçük çaplı değişimlerin beyin gelişimi üzerinde mutlak etkisiyle bebeklerde otizm riski artabilir” diye konuştu.
“ALDIĞINIZ PLASTİKLERE DİKKAT EDİN”
Vatandaşları, aldıkları plastiklere dikkat etmeleri konusunda da uyaran Doç. Dr. Çoksüer, şu ifadelerde bulundu:
“Plastikler türlerine göre sınıflandırılıyor. Bu türler 1’den 7’ye kadar numaralandırılıyor. Özellikle 3, 6 ve 7 no’lu plastiklerden uzak durmak şart! O halde hangi plastik türünün zararlı olduğunu anlamak için öncelikle numarasına bakmak gerekiyor. Herhangi bir plastik ürün alırken ilk işiniz altında bulunan numarayı kontrol etmek olmalı. Mikrodalga fırında yemek ısıtacaksanız, yiyeceği mutlaka kabından çıkartıp bir tabakta ısıtın. Kutulu meyve suları yerine şişe içindeki meyve sularını tercih edin. Madeni konserve kutularındaki yiyecekleri olabildiğince az kullanın. Kasa fişlerini yiyecek alışverişinizin olduğu, özellikle de çiğden tüketeceğiniz meyve ve sebzeyle aynı torbaya koymayın, yiyeceklerle temasını önleyin.”