Gündem Geceden oruca niyet eden kişi sahurda yemek yiyebilir mi?

Geceden oruca niyet eden kişi sahurda yemek yiyebilir mi?

Mübarek Ramazan ayı ile ruhlarını ve bedenlerini oruçla temizleyen müslümanlar için bu ayla beraber oruca dair sorular da gündemde. Bazen kafa karıştırıcı olabilen oruca dair sorulardan birinin daha cevabını sizler için yazıyoruz. Akşam yatmadan önce yemek yiyip oruç tutmaya niyet eden kişi gece uyandığında henüz imsak vakti gelmeden yemek yeyip su içebilir mi?

Geceden oruca niyet eden kişi sahurda yemek yiyebilir mi

İmsak vakti, sabah namazının girişi ve orucun başlangıcının ifade edildiği andır. Oruca niyet eden kişi bu andan itibaren yemek yemeyi ve su içmeyi bırakmalıdır. Oruç tutmak için yapılacak olan niyetin oruca başlama vakti olan imsak vaktine denk getirilmesi şart olmadığından bu vakitten önce de niyet edilebilir. Bu sebeple akşamleyin yatmadan önce yemek yeyip oruç tutmaya niyet eden kişi, gece uyandığında imsak vaktine kadar yeyip içmeye devam edebilir.

Haberin Devamı

Neden oruç tutmalıyız;

Size sabırlı ve tamahkar olmayı öğretir. Nefsinizin aşırı isteklerine ve ihtiraslarınıza engel olmayı öğrenirsiniz. Peygamberimiz hadis-i şeriflerinde şöyle buyurur. "oruç sabrın yarısıdır, sabır da imanın yarısıdır"

Mideniz on bir ay boyunca sürekli çalışarak yorulur. Oruçla mideniz dinlenirken beslenme ve sindirim sisteminiz yeniden düzenlenir.

Bireyler arasında yardımlaşma, şefkat, anlayış gibi duygular daha yoğun yaşanır. Maddi durumu daha iyi olan insanlar bu ayda fakirlere daha fazla yardımda bulunurlar. Sosyal dengesizlik gözden geçirilme şansını bulur.

Kişi sabrederek ve dua ederek iç dünyasına daha da yakınlaşır. Kendine dönme, hatalarını telafi etme, tövbe etme şansını bulur.

Haberin Devamı

O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185) ”