Siyaset ‘Geçersiz oy’ için mühür yerine barkod

‘Geçersiz oy’ için mühür yerine barkod

05.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti seçim kanunları değişiklikleri çerçevesinde, son yerel seçimlerde ve anayasa referandumunda başını çok ağrıtan, “geçersiz oy” tartışmalarına nokta koymak istiyor. Bu amaçla özellikle mahalli idareler seçimlerinde geçersiz oy kullanımını artıran birden fazla zarf kullanma zorunluluğunun kaldırılarak “tek zarf” uygulamasına geçilmesinin düşünüldüğü öğrenildi.

‘Geçersiz oy’ için mühür yerine barkod

2014 yerel seçimlerinde, il genel meclisi üyelikleri, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı, köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyeleri, mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyeleri için farklı renkteki oy pusulası ve zarfla kullanılan oylar, belediye, il genel meclisi, köy ve mahalle seçimleri için ayrı ayrı belirlenmiş olan sandıklara atılarak seçim gerçekleştirilmişti. Ancak birçok yerde seçmen, muhtarlık seçimi pusulasını ayrı zarfa koymak yerine diğer zarflara koyduğu için binlerce oy geçersiz sayılmıştı.
Tek zarf uygulamasının sorunu çözebileceği belirtilen Ak Parti’de, konuda üzerinde durulan bir başka formül ise, yanlış zarfa atılan pusula nedeniyle o zarftaki oy pusulalarının, “geçersiz” sayılmasını önleme yönünde. Bu yönde bir değişiklik yapılması halinde, örneğin muhtar seçimine ilişkin oy pusulasının ayrı zarf yerine il genel meclisi zarfına atılması, sadece muhtarlık için kullanılan oyu geçersiz kılacak. Ancak Ak Parti içinde bu formülün özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da terör örgütünce seçmenin hangi yönde oy kullandığının tespiti amacıyla kullanılabileceği endişesi de dillendiriliyor. Ak Parti uyum yasaları kapsamında, “mühürsüz” oy tartışmalarına da nokta koymak istiyor. Bu çerçevede, “barkodlu oy pusulası” formülüyle birlikte, Seçim Kanunu’ndaki mühürsüz oyların geçersiz sayılacağına ilişkin hükmün yasadan çıkarılması seçeneği üzerinde duruluyor.
Erdoğan’ın tercihi
Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu’nda yapılacak bazı değişiklikler konusunda parti içinde görüş farklılığı bulunuyor. Özellikle parti genel başkanları açısından önem taşıyan bir kişinin hem Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliğine aday olup olmayacağı konusunda, “tek adaylık” görüşünün ağır bastığı Ak Parti’de, bazı kurmaylar anayasa uyarınca çifte adaylığın mümkün olabileceğini savunuyor.
100 bin seçmenin cumhurbaşkanı adayı göstermesine ilişkin düzenleme konusunda ise, “noter tasdikli imza” ya da seçim kurullarına imza verilmesi formülleri üzerinde duruluyor.
Seçenekli hazırlanan taslak metinlerin, Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın tercihlerine göre şekilleneceği ifade ediliyor.