Gündem Geçersiz oylara 2009 yorumu

Geçersiz oylara 2009 yorumu

29.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin itirazlarını oybirliğiyle reddetmesine ilişkin kararının gerekçesi belli oldu.

Geçersiz oylara 2009 yorumu


YSK’nın CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarına yaptığı itiraz üzerine verilen kararın gerekçeleri belli oldu. CHP’nin iddiaları ve YSK’nın verdiği karar şöyle:

BAKANLARIN İSTİFA ETMEMESİ: Bakanların aday olabilmek için görevden çekilmelerine gerek olmadığı yönündeki YSK kararı anayasa ve yasalara uygundur. Mevcut belediye başkanı görev yaptığı yerde aday olabilmek için istifa etmezken, aynı yerde aday olmak isteyen kabine üyesinin görevinden çekilmesini beklemek adil bir yaklaşım tarzı olmayacaktır.

BAKANLAR MÜDAHALE ETTİ: İçişleri Bakanı Efkan Ala ve bazı bakanlık yetkilileri oyların sayımına müdahele ettiği iddiası, seçimin meşruiyeti konusunda seçmenlerin kafasında kuşku uyandırmayı amaçlayan ve altında somut bir bilgi ve belge bulunmayan haberler olarak değerlendirilmiştir.

MÜHÜRSÜZ SONUÇ TUTANAKLARI: 2 bin 908 sandık sonuç tutanağında resmi mühür bulunmadığı iddia edilmiştir. Geçerli oy pusulası toplamı ile siyasi partilere verilen oy miktarları toplamı birbirini doğrulamıştır. Evrak üzerinde mühür bulunmaması resmi evrakın geçersizliği sonucunu doğuracak bir eksiklik olmayıp, sonradan ilgililerince tamamlanabilecek bir noksanlık olarak değerlendirilmiştir.

GEÇERSİZ OYLAR: Geçersiz oyların seçim sonucunu etkilediği ididasına karşılık, sandık kurullarında görev yapan üyelere oy verme gününden önce gerekli eğitimler verilmiştir. Sandık kurullarının seçmeni bilgilendirmediği ve sandık kurullarının kusurlu davranışı sonucunda seçim iradesinin sakatlandığı yolundaki iddiaya itibar edilmemiştir. Ankara’da geçerli oyların geçersiz oylara oranının yüzde 3.92 olmuştur. 29 Mart 2009’daki seçimde bu oran yüzde 3.80 olmuştur. Seçim sonuçları, 2009 ile kıyaslandığında, bu istatistiki bilgilerden geçersiz oylarda seçimin sonucunu değiştirecek bir artışın olmadığının açıkça anlaşılması karşısında, seçim idaresinin ve sandık kurullarının kusurunun bulunduğuna yönelik iddia yerinde bulunmamıştır.