Aydın GELECEĞİ DÜŞÜNEN GENÇLER YEŞİL EVLERİ OLUŞTURDU

GELECEĞİ DÜŞÜNEN GENÇLER YEŞİL EVLERİ OLUŞTURDU

30.04.2014 - 10:27 | Son Güncellenme:

.

GELECEĞİ DÜŞÜNEN GENÇLER YEŞİL EVLERİ OLUŞTURDU

Son dört yıldır hazırlamış oldukları Avrupa Birliği (AB) Comenius projeleri ile Türkiye’de bir ilki başararak üst üste iki projelerini kabul ettiren ve bu nedenle proje hazırlamada özel davet alan Nazilli Anadolu Lisesi, ‘Çevre dostu yeşil evler’ projesinin 5. ayağını İtalya’da tamamlayarak projeyi sonlandırdı.
Ulusal Ajans aracılığıyla 23 bin Avro hibe alan ‘Green Buldings’ projesi kapsamında İtalya’nın Cava kentine giden öğrenciler ve proje koordinatörü öğretmenler, Türkiye’nin yanı sıra proje ortağı olan İsveç, Avusturya ve Romanya’dan gelen ekipler ile faydalı geçen bir çalışma yaptı. Nazilli Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı proje ile çevre dostu ekonomik mimari yapılana geniş kitlelere, çevreye duyarlı, sağlam ve estetik açıdan mükemmel yapıların olabileceği gösterilmiş oldu. Yapılan örnek yapı tüm ayrıntılarıyla anlatılıp oluşturulurken, bu çalışmaların anlatıldığı bir masaüstü yapraklı takvim de hazırlandı.
Avrupa Birliği Comenius projesinin ikincisini de başarılı bir şekilde bitirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Nazilli Anadolu Lisesi Müdürü Hanifi Güney; “Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizle birlikte ülkemizi çok iyi bir şekilde temsil ettik. Öğrencilerimiz hal ve hareketleriyle, örnek davranışlarıyla, başarılı çalışmalarıyla, çok iyi İngilizce konuşmalarıyla hep örnek oldular. Başta proje koordinatörümüz Tuncay Güçlü olmak üzere projelerde görevli öğretmenlerimiz çok çalışıp çaba sarf ettiler. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
‘UZUN SÜRECEK DOSTLUKLAR ELDE EDİLDİ’
İtalya’ya giden öğrencilerden Sena Egeli, ziyarette geçen bir haftasını değerlendirerek; “Değişik insanları ve kültürleri tanımak eşsiz bir deneyimdi. Ülkemizi başarıyla temsil edip, Gren Buldings konulu son toplantısını yaptık. Bu proje sayesinde İtalya’da bir ailem oldu. Bu kadar sıcakkanlı ve misafirperver insanlarla karşılaşmayı bekleniyordum. Bana bu şansı verdikleri için proje öğretmenlerime ve okul müdürüm Hanifi Güney’e teşekkür ederim” ifadelerini kullanırken, İtalya’ya giden 12-G sınıfından Gökhan Öztürk; “Comenius projesi Nazilli’de birçok okulda yapıldı. Bizim okulun ikinci projesiydi. Bu projede bulunduğum için çok şanslıydım. Değişik kültürler ve okullardaki insanları tanımak, onlarla konuşmak ve fikir alışverişinde bulunmak gazel bir şans ve deneyim. Projenin en büyük yararlarından binde değişik bir bakış açısı kazandırması ve uzun sürecek dostluklar elde edilmesi” dedi.
12-D sınıfından Batuhan Ondar ise; “Özellikle farklı bir kültürü yerinde görmüş oldum. Birçok benzerliğimiz olmasına rağmen insanlar daha bilinçliydi. Kaldığımız şehir Napoli tam bir kültür şehri, tarih şehri. Tarihi eserleri çok iyi korumuşlar. Proje bana çok katkı verdi. Bana bu fırsatı veren okuluma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
ENERJİ TASARRUFLU EVLERE DİKKAT ÇEKECEKLER
Ulusal Ajansın imkânlarıyla düzenledikleri okul projesinin ülkeler arasında dostluk, kardeşlik ve birlik-beraberliğin oluşmasına çok büyük katkıları olduğunu ifade eden Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni ve aynı zamanda proje koordinatörü olan Tuncay Güçlü; “O yüzden bu fırsatı öğrencilerle birlikte yakalamak gerçekten çok büyük bin şans. Ben herkesin proje yapmasını ve bu alanda faaliyet göstermesini diliyorum. Bu projenin son ayağını İtalya’da yaptık. Projemizi başarıyla tamamladık. Bu proje sonunda örnek ev inşaa ettik. Bunu yaygınlaştıracağız. Projede biz ülke olarak gerçekten hep ön planda olduk. Öğrencilerimiz çok başarılıydı” dedi.
İki projede toplam 52 hareketlilik gerçekleştirdiklerini belirten Okul Müdürü Hanifi Güney, “27 öğrencimiz yurt dışına çıktı. Bu çok büyük bir rakam ve şans. Okul olarak projeyi başarıyla sonlandırdık. Bize birçok ülkelerden proje teklifi geliyor. Bunları değerlendirip proje yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.