Teknoloji Geleceğin hipersonik uçağına bir göz atın

Geleceğin hipersonik uçağına bir göz atın

17.01.2018 - 15:58 | Son Güncellenme:

Boeing, geliştirme aşamasındaki hipersonik uçağın yeni bir tasarımını ortaya koydu. Uzay devi, gerçek bir hipersonik uçağı geliştirmek için diğer şirketlerle yarışa girdi.

Geleceğin hipersonik uçağına bir göz atın

milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Uzay şirketleri SR-71 Blackbird’ün yerini alacak bir hipersonik uçak yaratmak için yarışa giriyor . SR-71, 1990'da emekliye ayrılmış olmasına rağmen 3,540 km/s hızla şimdiye kadarki en hızlı uçak olma sıfatını taşıyor. Hedef şu an Mach 5'in (6,171 km/s) üzerinde hızlara ulaşabilen bir uçak yapmak ve Boeing bunu yapabilecek tasarıma sahip olduğunu düşünüyor. Uçağın konik kanatları henüz onaylanmadı fakat Boeing Hipersonik araştırma başkanı bunun uygun bir tasarım olduğunu söyledi.

Boeing, geçtiğimiz hafta Florida'daki Havacılık ve Astronomi Üniversitesi SciTech Forumu'nda yeni nesil hipersonik uçağı açıkladı. Lockheed Martin’in ABD Hava Kuvvetleri ve Savunma Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) ile geliştirdikleri SR-72 planı , Boeing tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan uçağa benzer bir tasarıma sahip.

Haberin Devamı

Boeing ve Lockheed Martin, ikili bir ramjet/scramjet’e geçmeden önce Mach 3 hızlarını elde etmek için ticari uçaklarda uzun süredir kullanılan bir motor türü olan turbojetleri kullanan bir tasarım üzerinde çalışıyorlar. Bu tür motorlar Mach 3’ün üzerindeki hızlarda çalışır ve uçağı Mach 5 hızlarına itme gücü sağlarlar.

SR-72’nin çıkış tarihi ise 2030 olarak düşünülüyor ancak şirket beklenenden daha erkende gelişme gösterebilir. Ayrıca Çin’de şu anda Mach 7 (8,642 km/s) hızlarında test edilen bir hipersonik uçak araştırması yürütüyor.

Bu yarışta kimin kazanacağına bakılmaksızın, hipersonik uçuş, herkes için seyahat, keşif ve askeri imkanların geleceğini değiştirmeyi vaat ediyor .