Gündem Geleceğin mucitleri süper bilgisayarlar

Geleceğin mucitleri süper bilgisayarlar

13.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

New Scientist dergisine göre süper bilgisayarlar geleceğin mucitleri olacak. Bu süper bilgisayarların kanser gibi ciddi hastalıklara çare olması bekleniyor.

Geleceğin mucitleri süper bilgisayarlar

ABD’de yayımlanan New Scientist dergisi, saniyede trilyonlarca işlem yapabilen süper bilgisayarların geleceğin mucitleri olduğunu yazdı. Şimdiden kanser gibi önemli hastalıklar için geliştirilen tedavilere yardımcı olan süper bilgisayarlar birçok hastalığa çare olmaya hazırlanıyor. İnsanların yıllar içinde yaptıkları araştırmaları çok daha kısa sürede yapabilen süper bilgisayarlara en iyi örneklerden biri ABD’de bulunuyor.

Deney yapabiliyor
Dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi olan IBM ve ABD’nin Texas eyaletinde bulunan Baylor Üniversitesi’nin ortaklaşa yaptığı çalışma sonucunda, bir süper bilgisayar 100 bin sayfadan oluşan bilimsel makaleleri sadece iki saat içinde okudu. KnIT adlı bilgisayar okuma sonucunda, o güne dek bilim insanlarının dikkat etmediği detaylara ulaştı.
Kanser araştırmaları için çok faydalı olan bu keşif ilaca dönüştürülürse tümörlerin büyümesini engelleyen yeni bir tedavi geliştirilebilecek. KnIT’in en önemli özelliği hali hazırdaki verileri insana göre çok daha süratli ve çok daha derin şekilde inceleyebilmesi olarak açıklanıyor. Bilgisayar bu sayede çok daha çeşitli ve verimli keşifler yapabiliyor. Bir diğer örnek ise İngiltere’deki Manchester Üniversitesi’ndeki süper bilgisayara ait. ‘Eve’ adlı süperbilgisayar ilaçlar üzerine deneyler yapabiliyor.
Uzmanlar bilgisayarın şimdiden sıtma hastalığına karşı bir ilaç ürettiğini söylüyor. Bir başka örnek ise yine Manchester Üniversitesi’nden. ‘Facta+’ adlı süper bilgisayar kanserle ilgili bütün bulguları içerisinde bulunduruyor. Girilen semptomdan kanser türünü anında teşhis ediyor. Bilim insanları süper bilgisayarların en önemli özelliğinin var olan araştırmalardaki boşlukları doldurmak olduğunu söylüyor.