Otomobil Geleceğin Otomobili

Geleceğin Otomobili

18.09.2015 - 16:25 | Son Güncellenme:

66.sı düzenlenen Frankfurt IAA Otomobil fuarına Milliyet.com.tr’yi temsilen katıldım ve Dünya lansmanı yapılan 209 modelin birçoğunu inceleme fırsatı buldum.

Geleceğin Otomobili

Geleceğin Otomobili

Haberin Devamı

Barış Öztürk bozturk@milliyet.com.tr

Bilmeyenler için Frankfurt IAA Dünyanın en büyük ve prestijli otomobil fuarı. Tam 230 bin metrekare üzerine kurulu yani 33 futbol sahasının büyüklüğüne eşit. 2 günlük basın açılışında tüm marka, model ve özelliklerini incelemek mümkün değil ama teknoloji kökenli biri olarak söylüyorum fuarın ana teması tüm konuların ötesinde teknoloji ve geleceğin otomobili oldu. Yeni teknolojileri inceledikçe mevcut araçların çok kısa sürede demode kalacağını gördüm ve Mercedesin CEO’su DR.Dieter Zetsche basın toplantısında düşüncemi doğruladı ve “Günümüzün otomobilleri internetsiz cep telefonuna benziyor otomobil sektörünün en parlak dönemi önümüzde olacak” dedi.

Plug-in Hibrit Devrimi
Plug-in Hibrit teknolojisi artık birçok araçta kullanılmaya başlandı. Bu teknoloji içten yanmalı motorlar ile elektrik motorlarının bir arada kullanılmasına olanak veriyor. Performans inanılmaz artıyor ve yakıt tüketimi inanılmaz düşüyor ve ‘0’ emisyon araçlardaki menzil sıkıntısı yaşanmıyor. Bu teknoloji devrim niteliğinde ve doğal olarak kullandığımız araçların yerini alacaklar. Örnek vermem gerekir ise bu teknoloji sayesinde Porsche 918 Spyder 100 km hıza 2.8 saniyede çıkan bir Hyper otomobil ama 100 kilometrede sadece 3.1 litre yakıt harcıyor.

Game Changer
‘Game Changer’ yakıştırması Apple’ın CEO’su Steve Jobs için kullanılırdı çünkü icatlarıyla insanlığın alışkanlıklarını değiştirdi ve sektördeki dev firmaları peşinden sürükledi. Sektöre(Mobil iletişim olarak) sonradan girmiş olmasına rağmen kendi kurallarını uyguladı. Merak konusu olan ise otomotiv dünyasının Game Changer’ı Silikon Vadisinden mi yoksa otomotiv sektörünün içinden mi çıkacak? Frankfurt IAA fuarı aslında bu sorunun cevabını veriyor. Otomotiv dünyasının değişime hazırlandığını, sağlam adımlarının olduğunu ve otomotiv dünyasının kendi devrimini gerçekleştireceği açıkça görülüyor.

Haberin Devamı

Geleceğin Otomobili

Arabalar Ev Ve Ofisten Sonraki Mekan Olacak
Frankfurt IAA fuarındaki 9 bin metrekarelik dev alanda gerçekleşen Mercedes otomobilin geleceği temalı tanıtım toplantısında konuşan Mercedes’in İstanbul doğumlu CEO’su Dr.Dieter Zetsche, gelecekte otomobilin ev ve ofis’ten sonraki üçüncü mekân olacağını ve otomobil üreticilerinin aynı zamanda dijital üreticiler olacağını söyledi. Dr. Zetsche sahneye Mercedes’in otonom sürüşe sahip bir konseptiyle gelerek neden bahsettiğini de göstermiş oldu. Dr.Zetsche Mercedes tasarımlarının teknoloji sayesinde tamamlanmasının 2 yıldan 11 aya indiğini ve robot kullanımının arttığını, insan robot işbirliğinin önemli olduğunu söyledi. Araçların kişiye özel üretilebileceğini ve yaşam tarzınıza göre doğru aracı almanızda da çeşitli araçlar ile yardım edeceklerini aktardı. Artık otomobillerin kullanıcının tansiyonuna ve kalp ritmine göre sıcaklığı, müziği, ışıklandırmayı ve kokuyu ayarlayacağını ileten Dr.Zetsche en önemli konunun Plug-in hibrit teknolojisi olduğunu aktardı.

Göçmenler Almanya’ya Alınmalı
Günümüzün en önemli konusu göçmen krizine de değinen Dr.Zetsche, göçmenlerin ülkesine alınması gerektiğini ve ekonomik kalkınmanın bu şekilde olacağını söyledi. Abd’nin en güçlü şirketlerinin %25’ini göçmenlerin kurduğunu aktaran Dr.Zetsche, Geçtiğimiz yıl Almanyadaki 40 bin çıraklık pozisyonuna uygun adayın bulunamadığını da iletti.