Gündem Geleneksel lezzet lohusa şerbeti

Geleneksel lezzet lohusa şerbeti

24.04.2018 - 17:32 | Son Güncellenme:

Lohusa şerbeti denilince akıllara hemen yeni doğum heyecanı gelir. Bu sevinçli güzel günün damaklarda da aynı güzelliği bırakması için yıllardır eskimeyen ve vazgeçilmeyen geleneğimiz lohusa şerbeti… Yeni doğmuş olan bebeği, anneyi ve diğer aile üyelerini ziyarete ve tebriğe gelmiş yakınlara da bu güzel içecekten ikram edilir. Zamanla bu gelenek günümüzde tekrar çok popüler hâle gelmiş, organizasyon şirketleri ve hatta hastaneler de bu akıma kapılmıştır.

Geleneksel lezzet lohusa şerbeti

Lohusa şerbeti yapmak için

Haberin Devamı

Lohusa şerbeti aktarlardan çok rahatlıkla ulaşabildiğimiz kızamık ya da kızılcık şekeri adıyla anılan şekerden elde edilir. Yapımı çok kolaydır ama günlük tüketilmez. Adından da anlaşılacağı üzere sadece doğum zamanlarında talep görür. Lakin, şifa kaynağı olan lohusa şerbetini tüketmek için illa ki doğum zamanını ya da emzirme dönemini beklememiz gerekmemektedir.

Lohusa şekeri

Lohusa şekerinin içinde karanfil, şeker, baharatlar ve doğal boya bulunur. Şeker istenilen miktarda su ile karıştırıldığında şerbet elde edilir.

Lohusa şerbeti anne ve ziyaretçiler için güzel bir besin kaynağı

İçerdiği faydalı maddeler sayesinde lohusa şerbeti, anne sütünü ve sütün verimliliğini artırır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini geliştirir ve boğaz enfeksiyonlarına ve mide rahatsızlıklarına da iyi gelir. Hatta çok eskiden zatürre, kızamık gibi hastalıkların tedavisinde bile kullanıldığı söylenmektedir. Bu gibi yararları düşünüldüğünde lohusa şerbetini sadece yeni doğum yapmış anne ile özdeştirmek oldukça yanlış bir çıkarım olacaktır. Şerbet esasen hem anneye hem de annenin çevresine şifa dağıtan bir kaynaktır.

Haberin Devamı

Hazırlanışı:

1 adet çubuk tarçın

2-3 adet karanfil

3/4 su bardağı toz şeker

100 gram lohusa şekeri

7 su bardağı su

Bu tarif ortalama bir ölçüdür. Tercihinize göre miktarlarda oynama yapabilirsiniz. Toplam miktarı da kişi sayınıza göre artırabilir ve azaltabilirsiniz.

Aşırıya kaçılmamalı

Her yararlı şeyin azı karar çoğu zarardır. Lohusa şerbetinin tüketiminde de aşırıya kaçılmamalıdır. Bilinen çok fazla zararı olmasa da alerjen bünyeler eve şeker hastalarına dikkatli kullanımı önerilir. Yararlı içecek diye bilinçsizce tüketilmemelidir.

Yazarlar