İzmir Gelinlikte Her Kültüre Farklı Tasarım

Gelinlikte Her Kültüre Farklı Tasarım

10.02.2017 - 11:05 | Son Güncellenme:

Türkiye'de iç pazar talebinin büyük çoğunluğunu karşılayan ve yılda yaklaşık 1 milyar dolar ihracat yapan İzmir'deki gelinlik ve abiye sektörü, ürün çeşidi ve esnek üretim yapısıyla Avrupa'dan Orta Asya'ya, Kuzey Afrika'dan Arap Yarımadası'na kadar gelen farklı talepleri karşılıyor EGSD Başkanı Abay: "Avrupa ülkelerine ihracat yapan firmalarımız onlara göre koleksiyon oluşturuyorlar" "İtalya, Fransa gibi ülkeler daha çok gösterişli gelinlikleri, Kuzey Avrupa ülkelerinde mini etekli diyebileceğimiz gelinlikler kullanılıyor. Arap Yarımadası ve Kuzey Afrika ülkeleri de biraz daha kapalı gelinlikleri tercih ediyorlar"

Gelinlikte Her Kültüre Farklı Tasarım

İZMİR (AA) - AHMET BAYRAM - Türkiye'de iç pazar talebinin büyük çoğunluğunu karşılayan ve yılda yaklaşık 1 milyar dolar ihracat yapan İzmir'deki gelinlik ve abiye sektörü, Avrupa'dan Asya'ya, Afrika'dan Arap Yarımadası'na kadar farklı kültürlerden gelen talepleri karşılıyor.

Haberin Devamı

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Atınç Abay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm hazır giyim ürünlerinde olduğu gibi gelinlik, damatlık ve abiye ürünlerde de her kültürden farklı talepler geldiğini, bunda ülkelerin alım gücü, kültürel yapısı ve dini inancı gibi unsurların etkili olduğunu belirtti.

Sektörün taleplere göre tasarımlarını belirlediğini ve koleksiyonlarını hazırladığını ifade eden Abay, Avrupa'dan doğuya gittikçe gösterişin, gelinlikte taş kullanımının arttığını kaydetti.

Abay, firmaların üretimlerini, çalıştıkları pazara göre çeşitlendirdiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Avrupa ülkelerini ihracat yapan firmalarımız onlara göre koleksiyon oluşturuyorlar. Ortadoğu ülkeleri ise farklı bir kültür, buraya çalışan firmalarımız ise ayrı bir stile sahip. İtalya'ya satılan bir gelinliği, Arap Yarımadası'na satma şansınız yok. Firmalarımız artık bunu çok iyi bir şekilde öğrendi.

Haberin Devamı

İsveç, Norveç ve Danimarka gibi Kuzey Avrupa ülkelerinde çok ilginç mini etekli diyebileceğimiz gelinlikler kullanılıyor, firmalarımız bunları üretmeye başladı. İtalya ve Fransa gibi diğer Avrupa ülkeleri ise çok daha gösterişli gelinlikleri tercih ediyor. AB içinde bile farklılıklar var. Rusya içinde bile ciddi tarz farkı var. Arap Yarımadası ve Kuzey Afrika ülkeleri de biraz daha kapalı gelinlikleri tercih ediyorlar. Ortadoğu ülkelerinde ışıltı ve parlaklık çok önemli."

- "Türkiye'de fiyatlar uygun"

Güney Afrika Cumhuriyeti'nden Türkiye'deki tedarikçi firmasının davetiyle İzmir'deki 11. Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı'na gelen Ziyaad Dockrat, fuarda ayakkabı, damatlık, gelinlik ve abiye kıyafetlere baktıklarını, kadınlar için kendilerine uygun tesettür ürünleri bulduklarını söyledi.

Güney Afrika'da 1 milyon civarında Müslüman yaşamasına rağmen gelinlik ve abiyede tesettür giyim bulmakta zorlandıklarını dile getiren Dockrat, "Bunlar orada da satılıyor ancak çok pahalı. Buradaki çok uygun fiyatlı, bunları ithal etme şansımız olursa daha iyi fiyattan satma imkanımız olacak. Güney Afrika'da oldukça geniş bir pazar var. Çok kültürlü yapısı nedeniyle her bir kültürün farklı tarzı var. Bizi burada özellikle Müslümanlar için tesettür gelinlikler dikkatimizi çekti. Güney Afrika'da kimse gerçekten Müslüman kadınlara hitap etmiyor. Türkiye bu konuda bizim için önemli bir tedarikçi." dedi.

Haberin Devamı

- Yabancı alıcılar memnun

İran'dan gelen Şerare Hacmirzai de, uzun yıllardır Türkiye'deki ortaklarıyla çalıştıklarını ve tasarımlarından memnun olduklarını belirtti. Hacmirzai, İran'dan son yıllarda gelinlik tercihinin değiştiğini, düşünülenin aksine gösterişli gelinliklerin değil, Avrupa tarzı gelinliklerin talep gördüğünü bunun yanında dantelli ve kabarık etekli modellerin de İran'da satıldığını ifade etti.

Lübnanlı moda tasarımcısı Ab Hazime ise dünyanın farklı bölgelerinde beğendiği tasarımları satın alıp Ukrayna, İtalya, Fransa, İngiltere, Hong Kong, Çin, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi pek çok ülkede pazarladığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Hazime, "İzmir Fuarı çok güzel, burada harika tasarımlar buldum. 2 yıl önce de gelmiştim. Fuar kendisini gerçekten iyi bir şekilde geliştirmiş. Çok geniş bir coğrafyada çalıştığımız için farklı tarzlar arıyoruz. Burada istediğimiz kalitede ve şıklıkta ürünler bulduk. Şu anda İzmir ve Türkiye'deki üretimin dünyanın en iyilerinden biri olduğunu söyleyebilirim. Fiyatlar ürünlere göre iyi düzeyde, pahalı değil. Kalite anlamında İtalya ile mukayese ettiğimde başabaş." diye konuştu.