Dünya Gemi dolusu mülteci birbirine düşürdü

Gemi dolusu mülteci birbirine düşürdü

14.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Akdeniz’deki mülteci krizi derinleşirken, İtalya ile Fransa birbirine düştü. Avrupa Birliği (AB) ise, uluslararası kanunların gereğini yerine getirmeyen ve daha önceki anlaşmalara uymayan üyelerine söz geçiremiyor.

Gemi dolusu mülteci birbirine düşürdü

İtalya İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, Fransa’nın, “Aquarius” gemisi nedeniyle ülkesine yönelttiği eleştirilere ilişkin “Dayanışmayla ilgili kimseden bir şey öğrenecek değiliz. Tarihimiz, Fransız hükümet yetkililerince bu şekilde azarlanmayı hak etmiyor, umarım özür dilerler” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a da tepki gösteren Salvini, “Macron, konuşmaktan çok eyleme geçmeli ve önceden taahhüt ettiği 9 bin göçmeni hemen kabul etmeli” diye konuştu. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’nin de, Fransa’nın özür dilememesi halinde cuma günü bu ülkeye yapacağı ziyareti iptal etmesi gerektiğini dile getiren Salvini, “Conte, resmi bir özür olmadan Paris’e gitmemekle iyi yapar” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Bununla birlikte İtalya Dışişleri, Fransa’nın Roma Büyükelçisi Christian Masset’i bakanlığa çağırdı. Ancak Masset Roma’da bulunmadığından, yerine Büyükelçilik Maslahatgüzarı Claire Anne Raulin gitti.

Bu arada İtalya Ekonomi Bakanı Giovanni Tria, dün Paris’te Fransız mevkidaşı Bruno Le Maire ile yapacağı görüşmeyi iptal etti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya’nın, içinde 600’den fazla mültecinin bulunduğu gemiye limanlarını kapatıp, insanları ölüme terketmesini “sorumsuzluk örneği” olarak nitelendirmişti.

AB de arada kaldı

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi de, 629 göçmeni taşıyan sivil toplum kuruluşu gemisi Aquarius’a İtalya’nın limana giriş izni vermemesinin, sadece bu ülke için değil, tüm Avrupa için utanç verici olduğunu belirtti. Grandi, Akdeniz’deki sığınmacı krizine ilişkin AB’ye üye ülkelerin, İtalya’nın yükünü paylaşmadığını savundu.