Gündem Genç dede torununa can verdi

Genç dede torununa can verdi

06.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genç yaşta dede olan 39 yaşındaki Turan Kuğumcu, karaciğer yetmezliği hastası 5 aylık torunu Ecrin’e karaciğer bağışladı. Kuğumcu, doktorlarla konuştuğu anda nakil fikrine onay verdiğini anlatıyor.

Genç dede torununa can verdi



Dede olmanın mutluluğunu 38 yaşında yaşayan Turan Kuğumcu, karaciğer yetmezliği çeken 5 aylık torunu Ecrin’e, karaciğeriyle can verdi. Minik torununu kucağından bir an olsun indirmeyen genç dede, “Doktorlar torunumun yaşaması için karaciğer nakli olması gerektiğini söyleyince bir an bile tereddüt etmedim” dedi.
‘Kolestatik’ rahatsızlık
Halı yıkama işinde çalışan 19 yaşındaki Samet Pazarlıklı ve 18 yaşındaki Gurbet geçtiğimiz yıl birbirlerini severek evlendiler. Kısa süre sonra genç çift kızları Ecrin’i kucağına aldı. Ecrin 5 aylık olduğunda ise bu mutluluk minik bebekte baş gösteren bazı rahatsızlıklarla gölgelendi. Anne Gurbet Pazarlıklı Ecrin’in ağzından sürekli salya aktığını ve sütü iyi ememediğini fark etti. Durumdan şüphelenen çift geçtiğimiz mayıs ayında minik Ecrin’i doktora götürdü. Yapılan tetkikler sonucu küçük bebeğe kolestatik karaciğer rahatsızlığı (safranın atılımında oluşan sorun) teşhisi konuldu.
Ecrin’in hayatta kalabilmesi için karaciğer nakli yapılması gerektiğini öğrenen Pazarlıklı çifti Şişli Memorial Hastanesi Organ Nakli Merkezi’ne başvurdu. Hastayı muayene eden Merkez Başkanı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu da naklin yapılması için gerekli tetkikleri hemen başlattı. Yapılan testler sonucu Ecrin’in 39 yaşındaki dedesi Turan Kuğumcu’nun karaciğerinin torununa uygun olduğu belirlendi. 25 Temmuz 2014 tarihinde gerçekleşen başarılı bir operasyonla genç dedenin karaciğerinden bir parça minik Ecrin’e nakledildi.
Turan Kuğumcu, genç yaşta dede olmanın mutluluğuna bir de torununa ikinci bir hayat vermenin mutluluğunu ekledi.
Organ bağışı çağrısı
Kuğumcu ‘3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’nda herkesi bağışçı olmaya çağırıyor: “Ben de kızım gibi çok genç yaşta evlendim. Ecrin doğduğu günden beri evimizin maskotu haline geldi. Kızım bana bu yaşımda ilk torunumu armağan etti. Hastalığını öğrenince çok üzüldüm. Birkaç hastane dolaştık bir türlü teşhis koyamadılar. Ben de hiç düşünmeden karaciğerimi verdim. Hayatta kalmak için organ bağışına ihtiyacı olan herkesin sağlığına kavuşmasını diliyorum.”

Haberin Devamı

‘Babam sayesinde yaşıyor’

Kötü günleri geride bırakan anne Gurbet Pazarlıklı da, “Babam hiç düşünmeden karaciğerinin bir parçasını kızıma verdi. Babam bana can verdiği gibi kızıma da yeni bir hayat oldu. Kızımı dünyaya ben getirdim ama yaşaması babam sayesinde oldu” diyor. Bu arada anne ve dedesiyle birlikte kontrollere gelen Ecrin bebek da hastanenin adeta maskotu haline geldi. Ecrin’e karaciğer naklini gerçekleştiren ekibin başında bulunan Prof. Dr. Münci Kolayoğlu, hastanın karaciğerinin safra atımında sorun olduğunu söyleyerek, “Bunun giderilmesi için karaciğer nakli şarttı. Dedenin karaciğerinin sol kısmından küçük bir parça Ecrin’e nakledildi. Aradan 4 ay geçti Şu anda durumu çok iyi. Yaşıtları gibi normal bir bebek, birkaç ay sonra hiçbir farkı kalmayacak” dedi.