Samsun GENÇ: “DÜNYA AHISKA TÜRKLERİNİN SESİNE KULAK VERMELİ”

GENÇ: “DÜNYA AHISKA TÜRKLERİNİN SESİNE KULAK VERMELİ”

25.06.2015 - 17:07 | Son Güncellenme:

.

GENÇ: “DÜNYA AHISKA TÜRKLERİNİN SESİNE KULAK VERMELİ”

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, “Ahıska Türklerinin 1944 sürgünüyle uğradıkları haksızlık giderilmelidir. Bu sese dünya kulak vermelidir” dedi.
Canik Belediye Başkanı Osman Genç, geçen günlerde gerçekleştirdiği Azerbaycan Bakü programında duygusal bir buluşmaya imza attı. Başkan Genç, 1944 yılında Gürcistan’dan sürgün edilen ve Azerbaycan’ın Saatli Rayonu Sabirabad bölgesinde yaşam süren Ahıska Türkleri ile iftarda bir araya geldi. Burada iftarını köy halkı ile birlikte açan ve köyün yaşlıları ile sohbet eden Başkan Genç, teravih namazını da burada kıldı. Yaşlılardan hala tazeliğini koruyan sürgünün hikayesini ve Stalin’in zulmünü dinleyen Başkan Genç, Ahıska Türklerinin uğradığı haksızlığın giderilmesi ve anayurtlarına dönmelerinin sağlanması gerektiğini söyledi.
"STALİN TARAFINDAN SÜRÜLDÜLER"
Ahıska Türklerinin, 1944 sürgününe kadar merkezi Ahıska şehri olan Gürcistan’ın güneybatı bölgesinde yaşadığını belirten Genç, “Günümüzde de bu halk, kendisini Türk olarak tarif etmekte ve Türkçe konuşmaktadır. İkinci Dünya Savaşı sırasında SSCB ordusuna 40 bin genç evladını vermiştir. Bunların yarıya yakını savaşta hayatını kaybetmiş, dönenlerin büyük bir kısmı da sakat kalmıştır. Savaş yıllarında bölgede kalan yaşlılar ve çocuklar, devlet tarafından demiryolu inşaatında çalıştırılmış ve ilk trenlerle bölgede yaşayan 120 binden fazla Ahıska Türkü dönemin Sovyet lideri Stalin’in kararıyla Orta Asya ülkelerine sürülmüştür. Bu gerçekten çok üzücü bir durum” diye konuştu.
"GERİ DÖNÜŞLERİ SAĞLANMALI"
Ahıska Türkleri ile iftarda bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Genç, “Ahıska’da sürgünden önce yaşadıkları yerin adını verdikleri bu köy 1964 yılında 50 hane ile kurulmuş, bugün ise 230 hane ve bin civarında kişiye ulaşmıştır. Köyün yaklaşık yüzde 70’i üniversite öğrenimini ülkemizde tamamlıyor. Gelenek ve göreneklerine son derece bağlı. Toprak olarak zengin ama sosyal güvenceleri olmadığı için çok zorluk çekmektedirler. Tarihte çok çeşitli ayrımcılık ve insan hakkı ihlâllerine maruz kalan ve günümüzde 8 farklı ülkede yaşayan Ahıska Türkleri, Ahıska Türkleri 1944 sürgünüyle uğradıkları haksızlığın düzeltilmesini ve Gürcistan’a geri dönüş sürecinin yeni ayrımcılık ve insan hakkı ihlâlleri doğurmayacak şekilde hayata geçirilmesini dünyadan beklemektedir. Dünya, Ahıska Türklerinin bu sesine kulak vermeli ve bu haksızlığa son vermelidir” şeklinde konuştu.