Gündem Gençler obezleri beğenmiyor fast food’tan vazgeçmiyor!

Gençler obezleri beğenmiyor fast food’tan vazgeçmiyor!

09.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nun yaptığı araştırmaya göre, gençlerin çoğu obez bireyleri daha az çekici görse de haftanın 4 günü fast food tüketme eğiliminde.

Gençler obezleri beğenmiyor fast food’tan vazgeçmiyor

Türkiye’de obezite her geçen gün artıyor. Çocuklardan erişkinlere kadar her yaş grubundan insan fazla kiloları nedeniyle sağlık problemleri yaşarken, ortaya çıkan rakamlar ise vahameti gözler önüne seriyor. Vücut kitle indeksiyle hesaplanan 2016 verilerine göre, 15 yaş ve üstü obez bireylerin oranı yüzde 19.6. Neredeyse her 5 kişiden 1’i obez. Kadınların yüzde 23.9’unun obez, yüzde 30.1’inin ise obez öncesi aşamasında olduğu görülüyor. Erkeklerin de yüzde 15.2’si obez iken, yüzde 38.6’sı obez olmaya yakın durumda.

Haberin Devamı

3’te 1’i spor yapmamış

200 öğrenciye yöneltilen sorularla yapılan araştırmaya göre, gençlerin yüzde 19.3’ü daha önce beslenme eğitimi almış. Yüzde 30.4’ü hiç spor yapmamış. Yüzde 37.6’sı haftada ortalama 2, yüzde 21.5’i de haftada ortalama 4 kez fast food ile besleniyor. Katılımcıların yüzde 59.7’si obezitenin çoğunlukla sevgi ya da ilgi eksikliğini telafi etmek için yenilen yemekten kaynaklandığını belirtirken, yüzde 60.8’i birçok olguda biyolojik bir hastalıktan dolayı obezite oluştuğunu, yüzde 72.4’ü genellikle aşırı yemek yeme nedeniyle ortaya çıktığını, yüzde 82.3’ü bireylerin kötü beslenme alışkanlıklarından kaynaklandığını belirtti.

Aşırı kilolular mutsuz

Gençlerin yüzde 61.9’u obez bireylerin obez olmayanlara göre, daha az mutlu olduğunu düşündüklerini söyledi. Öğrencilerin çoğu da obez bireylerin daha az çekici olduğu görüşünde. Beykoz Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, öğrencilerinin obezite hakkında geniş bilgiye sahip olduğunun anlaşıldığını söyledi.