Gündem Gençlerden gençlere büyük ders

Gençlerden gençlere büyük ders

14.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Madde bağımlılığından kurtulmaya çalışan gençler, üniversite öğrencilerine konferans verdi. Gençler, madde kullanımına nasıl başladıklarını ve kurtulma öykülerini anlattılar.

Gençlerden gençlere büyük ders

EPSİNİN hikayeleri, aile yapıları farklı. Kimisi mutaassıp bir ailede yetiştiğini söylüyor, kimi şiddetin ortasında kaldığını. Kimisi tek göz odalı evde dört kardeş büyüdüklerini anlatıyor, kimi parayla oynadığını. Yaşadıkları ortamlar farklı olsa da yaşadıkları acı aynı oldu. Kendilerinin deyimiyle ‘bahanelerle” madde kullanmaya başladılar ve kısa bir süre sonra bağımlı oldular. Bugün, Ayık Yaşamda Buluşalım Derneği (AYBUDER) çatısı altında “temiz” kalmak için mücadele ediyorlar.
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen Disiplinler Arası ve Ceza Hukuku Boyutlarıyla Uyuşturucu Madde Bağımlılığı ve Ticaretiyle Mücadele Sempozyumu eczacılık, psikoloji ve hukuk bilimlerinin önde gelen uzmanları ve eski bağımlıların katılımıyla gerçekleşti.
Konferansta üniversiteli gençlere hikayelerini anlatan ve soruları yanıtlayan AYBUDER’li gençler, “Bir bağımlının iyileşmesi adına öncelikle onunla birlikte yaşayan insanların bilinçlenmesi gerekiyor. Bağımlı zaten bunun kontrolünü kaçırmıştır ve sağlıklı düşünemez. Çevresindekiler eğer bilinçli olmazsa bağımlının dönmesi mümkün olmaz. Bırakıp geriye dönmeler ömür boyunca olacak. Yakınlarınızda bağımlı olan biri varsa, ömür boyu bununla yaşamayı öğrenmek zorundasınız çünkü bunun mucize bir sonucu yok” dediler.
Eski bir madde bağımlısı olan AYBUDER Başkanı Yavuz Tufan Koçak, Türkiye’de bağımlılar için bir rehabilitasyon merkezi bulunmadığını belirterek, “Ben damdan düşenim. Bu işin içinden geldiğim için, Türkiye’de bir rehabilitasyon merkezi olmadığı gerçeğiyle yüzleştiğimden beri bağırıyorum. Çünkü bir bağımlının hastaneye yatıp kanının temizlenmesi sürecine detoks denir. Kan temizlendi ama kafa değişmedi. Kafanın değişmesi, sorumlulukların farkına varılması, öfkenin yenilmesi lazım. Bunları yapmak için de yeni bir yaşam biçiminin içine girmek lazım” dedi.
Konferansta İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tanol ilaç, uyuşturucu madde ve zehir ilişkisi konusunda bilgi verirken Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aylin İlden Koçkar, madde kullanımında psikolojik tedavileri anlattı.

Haberin Devamı

Yalnız hukuk yetmez

Uyuşturucu madde ticaretinin ve kullanımının sadece hukuksal mücadeleyle önlenebilecek bir şey olmadığını belirten İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Sınar ise bütünlüklü çözüm anlayışlarına yönelmek gerektiğini belirtti. Kanunlarda uyuşturucu ve uyarıcı madde ticaretiyle ilgili ciddi düzenlemeler olduğunu belirten Sınar, “Uyuşturucu kullanımının psikolojik ve sosyolojik yönü ile arz-talep ilişkisindeki talebi ortadan kaldırmaya yoğunlaşmadığımız sürece arz mutlaka olacaktır. Ayrıca uyuşturucu olağanüstü kâr getiren bir iş. Bunun yasadışı bir ekonomisi var. Bu ekonomiden terör örgütleri de dahil olmak üzere pek çok farklı illegal grup nemalanıyor. Dolayısıyla bununla mücadele etmek bütünlüklü bir kurumsal anlayış gerektiriyor. Bu maddelere talebi ortadan kaldırmazsanız, bu alandaki kâr marjını gören illegal gruplar cezalara rağmen üretime devam ediyor. Talebi önleyecek ekonomik altyapıyı ve gençlerin bağımlılığını ortadan kaldıracak yeni bağımlıların olmasını engelleyecek bütünlüklü çözüm anlayışıyla bir noktaya gelinebilir” dedi.

Haberin Devamı

MİRAY YILDIZ ÖZKAN - Hukuk Fakültesi Öğrencisi

Hobisini işe dönüştürdü

Hurda bisikletini atmak yerine yenileyen Oğuzhan Altuntaş, zamanla hobisini ticarete dönüştürdü. Şimdi hurdacılardan eski bisikletleri alıyor, yeni bir tasarımla onarıyor ve Instagram’dan satışını yapıyor.

Hepimizin çocukluğunun hayalidir bisiklet. Yazın gelmesini sabırsızlıkla bekleriz bisiklete binmek için. Çocukluğumuzun, kimimiz için yetişkinliğimizin de vazgeçilmezi bisiklet İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Oğuzhan Altuntaş için bir tutku. Öyle ki eski bisikletlerin bir kenara atılmasına dahi tahammül edememiş. Hatta hurdacıdan topladığı bisikletleri yeniden tasarlayıp yenilemiş.
Zaman geçtikçe yenilediği bisikletlerin sayısı artmış. Bu da ona başka bir ilham kaynağı olmuş. Önce bisikletlerini mahalledeki arkadaşlarına kiraya vermiş, bazılarını da satmış. Mahalleler arası bisiklet yarışları düzenlemiş.
Bisikletlerinin gördüğü ilgi üzerine kendi markasını yaratmaya karar veren Oğuzhan Altuntaş, yaptığı bisikletlerin fotoğraflarını, yapılış aşamalarını Velespitbike markasıyla Instagram’da paylaşmaya başladı. İlk siparişini hesabı açtığı günün ertesinde aldığını söyleyen Altuntaş, “Amacım, Velespitbike markasını tam anlamıyla markalaştırmak, atölye oluşturmak ve eski tarz bisikletlerden, old school, chooper tarz bisikletlere kadar ülkemizde olmayan farklı tarzdaki bisikletleri üretip satışını yapmak. Ülkemizde bisiklet kültürünü yaymak, insanları bisiklet kullanıma teşvik etmek” diyor.

Haberin Devamı

Altınbaş’tan ilk ders

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Takı Tasarımı Bölümünün organize ettiği “Seminer Dersleri” Mehmet Altınbaş Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Vakkas Altınbaş’ın verdiği “ilk ders” ile hayata geçirildi. Öğrencilere “Başarı Nedir” konulu ders veren Vakkas Altınbaş, tasarımcı kimliğinin oluşma sürecinde kuvvetli bir altyapıya, bilgi ve deneyime ihtiyaç olduğunu söyledi. Öğrencilere merakın peşinde, öğrenmeyi hayat boyu sürdürmelerini söyleyen Altınbaş, iş dünyasındaki deneyimlerini de öğrencilerle paylaştı.
Takı Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Berna Karaçalı ise “Amacımız, takı tasarımı eğitimi alan öğrencileri sektörün lider isimleri, tasarımcılar ve sanatçılarla buluşturmak. Etkinlik dizimiz, eğitim alanını farklı kaynaklarla besleyerek, öğrenciler için interaktif bir bilgilenme alanı yaratmayı hedefliyor” dedi.

Haberin Devamı

CEREN KAYA - İİBF Öğrencisi

Gençlerden gençlere büyük ders

Sorun işsizlik değil mesleksizlik

Uzmanlar Türkiye’de asıl sorunun işsizlik değil, mesleksizlik ve nitelikli personel eksikliği olduğunu belirtiyorlar.

Ülkemizde hep işsizliğin ön plana çıkarıldığını belirten İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fahri Erenel, “Türkiye’nin asıl sorunu işsizlik değil mesleksizlik ve nitelikli personel eksikliği sorunudur.” dedi.
Bu aşamada mesleki eğitimin büyük önem kazandığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Fahri Erenel, mesleki eğitimin, sanayi ve endüstrinin can damarı olarak görülmesi gerektiğini belirtti. Erenel, “Sahip olduğumuz genç nüfus kaynağımızı, ülkemiz lehine karşılaştırmalı bir üstünlük ve rekabette yüksek katma değerli üretim girdisine dönüştürmemiz gerekmektedir. Bu sorunu aşmanın en önemli yolunun, işgücü piyasası ile güçlü bağlara sahip, sektör ihtiyaçlarına göre yapılandırılmış, dinamik bir mesleki ve teknik eğitimden geçtiğini bilimsel çalışmalar açık bir şekilde ortaya koymaktadır” diye konuştu.
Meslekler değişiyor
Yrd. Doç. Dr. Fahri Erenel, “Bugün genç yaşlarda sahip olunan bilgi ve becerilerle bir insanın hayatını idame ettirmesi mümkün olamamakta. Toplum hızla değişmekte, küreselleşme ve rekabet bir yandan yeni yönetim ve üretim sistemlerinde dönüşüme, diğer yandan toplumun tüketim alışkanlıklarında değişime yol açmakta. Buna bağlı olarak birçok meslek ortadan kalkarken, önemi azalırken, bir yandan da yeni meslekler ortaya çıkmakta.
Bu durum insanların istihdam edilebilirlik derecelerini yükseltebilmek için yeni mesleklere kendilerini hazırlamalarını zorunlu kılmakta. Bunun da yolu mesleki eğitimden geçmekte” dedi.

Haberin Devamı

BÜŞRA ACAR - MYO Öğrencisi

Gençlerden gençlere büyük ders

MESLEĞİNİ TANI

Makine Mühendisliği

Amacı, Makine mühendisliği alanında yeni bilgi üretmek, bu bilgiyi günümüz ve geleceğin bilimsel ve teknolojik gelişimine yardımcı olacak şekilde kullanmak. Programın ilk yılında matematik, fizik, kimya, geometri, teknik resim gibi temel dersler okutuluyor.
Mesleği tercih edecek kişilerde, şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip, matematik ve fizik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, mekanik sistemler ve ısıl sistemler üzerinde çalışabilecek, yaratıcı ve tasarım gücü yüksek olmak gibi özellikler aranıyor. Mezunlar, fabrikalarda, şantiyelerde, araştırma merkezlerinde çalışabiliyorlar. Köprü, baraj gibi büyük projelerden, küçük bir aracın üretildiği yerlere kadar uzanan geniş bir alanda çalışma olanağına sahipler.
İKBU’nun ayrıcalıkları
Öğrenim dili İngilizce olan, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü, öğrencilerine, kendilerini istedikleri alanda geliştirebilecekleri esnek bir eğitim programı yapısı sunmakta. Programda, problemlere geniş açıdan bakabilme yetisi, problem çözme ve iletişim becerileri, takım çalışması, soysal sorumluluk, çevre bilinci ve etik değerler vurgulanmakta. Bu amaçla öğrencilere çok sayıda seçmeli ders sunulmakta ve yaparak öğrenmeye ve uygulamaya ağırlık verilmekte.