Gençliğin Sırrı Mor Renkte!

Renklere göre sebze ve meyvelerin bir değeri olduğunu biliyor musunuz? Örneğin mor renkli meyve ve sebzelerin sağlığımız için birçok faydası bulunuyor. Acaba bu süper sebzeler buzdolabında hak ettiği yerde mi? Bilinçli ve doğru beslenme meraklılarına sadece gizli bir ipucu mor. Bu sebzeleri mor yapan, bu renkten sorumlu olan "antosiyanin" adlı bir madde var. Ve bu madde yüksek derecede antioksidan etkiye sahip. Hücrelerimizi yaşlanma ve oksidatif strese karşı koruyan bir kalkan gibi bu çekici renk.

Haberin Devamı

Mor renk mutfakta baştacı olmalı

Mavi, mor, kırmızı veya mavi-siyah sebze ve meyvelerde bulunuyor "antosiyanin". Ve tıpta biyoflavonoidler olarak adlandırılıyorlar. Bu müthiş madde Ahududu, böğürtlen, acai, goji, kırmızı lahana, pancar ve patlıcan ve benzerlerinde saklı. Hem çok lezzetli yemek ve salatalar elde edilir mor sebzelerle. Hem de genç kalmaya kapı açılıyor. Örneğin şimdiye kadar bütün salatalarınızı turuncu havuçtan yaptınız. Bu kez farklı olanı deneyin. Altını çiziyorum ki, mor havuç salatası tad olarak çok başka güzelliğe sahip.

Mor diyeti deneyin

Bir ipucu daha vereyim. Aynı zamanda kilo verdiren bir renk! Bu sebzelerle kilo verme akımı ABD'de "mor diyet" olarak anılıyor. "Mor diyet"i, haftada üç gün yaptığınızda sevilmeyen kilolardan kurtulacaksınız. Bunun için haftada 3 gün evde sadece mor renkli besinlerle besleneceksiniz. Tabii ki pişirirken içine zeytinyağı katacaksınız fakat miktarını abartmayacaksınız. Antosiyanin içeren gıdalar aynı zamanda kansere karşı da koruyucudur. Yüksek kolesterolü düşürür, damar yapısına da faydası vardır. Erken bunamaya iyi geldiği, hafızayı güçlendirdiği de bilinmekte.

100 yıl yaşayan ada halkının sırrı

"Antosiyanin" maddesini bazılarınız ünlü "Okinawa diyeti"nden hatırlayabilir. Okinawa adasında yaşayan insanların ortalama yaşı 100 dolayında. Bu kadar uzun ve sağlıklı yaşayan ada halkının ne yiyip içtikleri incelenmiş. Tatlı patatesin yemeği ya da tatlısını bolca tükettikleri anlaşılmış.

Tatlı patatesin(rengi mordur) içinde bolca antosiyanin bulunduğu ortaya çıkmış. Alışkanlıklarımızı zorlarsak sanırım ki karlı çıkabiliriz. Bundan sonra mutfağınızda farklı renklere de yer açmayı da deneyin. Mor patates, besin olarak o kadar çok değere sahip ki.. Antosiyanin'in yanısıra A ve C vitamini, manganez, bakır, B6, Potasyum ve demir de barındırıyor.

Haberin Devamı

Allah, her türlü çözümü doğada insanlara sunmuş. Önemli olan, hangi bitkilerin ve ne özellikte olanların fayda getireceğini öğrenmek. Doğru çözüm, bunu bilen uzmanların size bilgi vermesiyle gelir. "Doğru bilgi, bilinçli tüketim". Bu kuraldan şaşmamanızı öneririm

Antosiyanin içeren başlıca gıdalar;

Siyah havuç, Ahududu, Böğürtlen, Yaban mersini, Mürdüm eriği, Kırmızı lahana, Pancar,

Patlıcan, Kırmızı turp, Tatlı mor patates, Kiraz, Vişne, Siyah incir, Nar, Karadut,

Kızılcık, Siyah üzüm, Kuşüzümü

Herbalist Tarkan Güveloğlu

Doğaya saygı içinde bir yaşam temennimle

http://www.herbalisttarkan.com

tarkanguveloglu@hotmail.com

0 216 414 97 16