Gündem Gençlik için brokoli kalp için sardalya!

Gençlik için brokoli kalp için sardalya!

09.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Amerika’da yayımlanan sağlık dergisi Shape, yapılan bilimsel araştırmalara dayanarak kadınlar için en sağlıklı 10 besini derledi. Listede brokoliden ıspanağa, çikolatadan patatese kadar farklı farklı yiyecekler var:

Gençlik için brokoli kalp için sardalya

Peynir
İçeriğindeki yüksek kalsiyum oranıyla peynir, kemiklerin güçlenmesine katkıda bulunur. Özellikle 20’li yaşlarda tüketil-mesi, kemik erimesine karşı önleyici bir etki gösterir. Günde 340 mg Parmesan günlük 1000 mg olan kalsiyum ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılar.

Haberin Devamı

Mercimek
Düşük kaloriye sahip mercimek, bir kase tüketildiğinde günlük demir ihtiyacının yüzde 30’unu karşılar. Demir eksikliği, anemi denilen ciddi bir hastalığa ve dikkat, hafıza gibi yeteneklerin gerilemesine neden olabilir.

ELMA
“Kuersetin” isimli antioksidan madde, elmanın bağışıklık sistemini güçlendirmesini sağlar. ABD’nin Appalachian Üniversitesi’nde bir grup katılımcıyla yürütülen araştırmalarda, kuersetin tüketenlerin solunum yolları enfeksiyonunu iki haftada daha kolay atlattığı ortaya kondu.

BROKOLİ
ABD’li beslenme uzmanı Tammy Lakatos Shames, günde bir kase brokolinin cilde esneklik veren “kolajen” maddesinin üretilmesi için gerekli C vitamini ihtiyacını yüzde 100 karşıladığını söylüyor. “Beta-karoten” maddesi içeren brokoli, bu sayede yaşlı hücrelerin yenilenmesinde etkili oluyor.

Haberin Devamı

PATATES
“Dirençli nişasta” bileşeni içeren patates, formun korunmasına yardımcı oluyor. Kabuklarıyla birlikte 100 kalori içeren orta boy bir patatesin içeriğinde muzdan daha fazla potasyum bulunuyor. Yüksek tansiyona bağlı kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucu bir işlevi bulunuyor.

Ispanak
Yeşil yapraklı bir sebze olan ıspanak, K vitamini ve kalsiyum açısından zengin bir içeriğe sahip. Yüksek orandaki magnezyum miktarıyla yaşlanmaya bağlı kırılmaya karşı daha hassas olan kemikleri de koruyor.

Bitter çikolata
Günde 43 gram bitter çikolata tüketmenin strese karşı koruduğunu gösterdi. Buna göre, 200 kaloriye denk gelen bitter çikolata strese neden olan kortizol hormonunun salgılanmasını önleyerek depresyon, obezite, kalp krizi gibi hastalıklara karşı koruyor.

Mantar
Günde yalnızca bir adet mantar tüketmenin kadınlarda meme kanseri riskini yüzde 64 azalttığını ortaya koydu. Mantarın östrojen salgılanmasına yol açan “aromataz” adı verilen bir enzimin
üretilmesini azalttığı belirlendi.

Sardalya
Omega-3 yağ asitleri açısından zengin sardalye, damarların tıkanmasına yol açan iltihaplanmaları azaltıyor; kalp krizi ve felce yol açan kan pıhtılanmalarına karşı da koruyor. 85 gram sardalyede, 1.3 gram omega-3 bulunuyor. Günlük omega-3 ihtiyacı 1 gram.

Haberin Devamı

Avokado
Tekli doymamış yağ oranı yüksek olan avokado, özellikle bel ve çevresindeki fazla kiloları vermeye yardımcı olur. Bir araştırmada, günlük aldıkları kalorinin yüzde 23’ünü tekli doymamış yağlardan alanların bel çevresinin yüzde 5 daha zayıf olduğu görüldü.