Siyaset Genel Kurul’da bugün ‘tezkere’ oylanacak

Genel Kurul’da bugün ‘tezkere’ oylanacak

04.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara olası bir sınırötesi operasyon için harekete geçti. Özel bir gündemle toplanacak TBMM?Genel Kurulu’nda dün gece kabineden geçen Suriye tezkeresi oylamaya sunulacak

Genel Kurul’da bugün ‘tezkere’ oylanacak

Suriye’nin Akçakale’de 5 vatandaşın ölümüne yol açan saldırısına anında top ateşiyle karşılık veren Ankara, olası bir sınırötesi operasyon için de harekete geçti. Suriye özel gündemiyle bu sabah 10.00’da toplanacak olan TBMM Genel Kurulu’nda, Suriye’ye olası sınır ötesi operasyon gerçekleştirmek için hükümete yetki veren tezkerenin de görüşüleceği açıklandı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bilgi vereceği Genel Kurul görüşmesinin kapalı oturum şeklinde yapılması bekleniyor. Yaşanan gelişmeler, dün gece yarısı CHP ve MHP Genel merkezlerinde gerçekleştirilen olağanüstü toplantılarla yakından takip edildi.

10.00’da toplanacak
Genel Kurul’da dün Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı görüşülürken, Akçakale’den gelen haber Meclis’te infiale yol açtı. İktidar ve muhalefet partileri grup başkanvekilleri Genel Kurul’da yaşanan olayı kınadı. TBMM’nin kapanmasına kısa bir süre kala TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, oturuma 10 dakika ara verdi.
Bu arada TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanarak gelişmeler değerlendirildi. Suriye konusunda hükümetin tezkere çalışması olduğu bilgisi üzerine Genel Kurulu’nun bugün saat 14.00’a yapacağı çalışma saati 10.00’a çekildi.
TBMM Genel Kurulu kapanmasına rağmen TBMM Genel Sekreterliği ve Ak Parti Grup Yönetimi Suriye tezkeresi için çalışmaların geç saate kadar sürdürülmesi nedeniyle nöbetçi personel bıraktı.
Genel Sekreterlik’te Genel Evrak birimi ile Kanunlar Kararlar Başkanlığı yetkilileri geç saatlere kadar TBMM’de tezkerenin gelmesini bekledi. Edinilen bilgilere göre hükümet nezdinde, tezkerenin “hukuk çerçevesinde gerekli tedbirleri almak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanının” ne olacağı konusu netleştirilmeye çalışıldı. ?Hazırlanan tezkere gece geç saatlerde kabineden geçti.
Genel Kurul dağılırken, Çalışma Bakanı Faruk elik, gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Çelik, şunları kaydetti: “Az önce Sayın Başbakanımız da aradılar. Ve yarınki programla ilgili gelişen olaylarla ilgili kısa bir değerlendirme yaptık. Çatışma başladığı günden beri aslında bunlar belli periyotta yaşanıyor ama ölüm olayı ilk kez bu saldırıda gerçekleşti. Ben buna saldırı diyorum çünkü bu topun menzili bellidir. Böyle bir şey olabilir mi? Nereye attığını bilmiyor mu? Sınır bölgesinde bu olayların yaşanması, Türkiye’nin de yani bu kadar sabrının da sınanmaması gerekiyor. Tabii bunlar şu anda etkili yerlerde değerlendiriliyor.”

Haberin Devamı

Tezkerede ne var?
“Suriye’de devam etmekte olan krizin bölgesel istikrar ve güvenliğe olduğu kadar, ulusal güvenliğimize menfi etkisi giderek artan şekilde görülmektedir. Suriye Arap Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerince yürütülen askeri harekatlar kapsamında 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren ülkemiz topraklarına da saldırgan eylemler yönelmiş ve müteaddit uyarılarımıza ve diplomatik girişimlerimize rağmen bu eylemler devam etmiştir. Ülkemiz topraklarına yönelik söz konusu saldırgan eylemler, silahlı saldırı eşiğindedir. Bu durum, ulusal güvenliğimize ciddi tehdit ve riskler oluşturan bir aşamaya ulaşmıştır. Bu itibarla, ülkemize yönelebilecek ilave ve risk ve tehditlere karşı zamanında ve süratle hareket etmek ve gerekli tedbirleri almak ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu çerçevede, hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile bununla ilgili gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 1 yıl süreyle izin verilmesini anayasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim.”