Siyaset Genel Kurul'da nokta değiştirilmeden geçti! İttifak artık yasal

Genel Kurul'da nokta değiştirilmeden geçti! İttifak artık yasal

14.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Genel Kurul’dan geçerek yasalaşan düzenlemeler özetle şöyle:

Genel Kurulda nokta değiştirilmeden geçti İttifak artık yasal

- Seçime katılma yeterliliği taşıyan partiler, ittifak yaparak seçime katılabilecek. İttifak yapan partiler kendi aday listelerini verecek.

Haberin Devamı

- İttifak yaparak seçime katılma kararı alan partiler, genel başkanlarının imzalarını da içeren ittifak protokolünü YSK’ya teslim edecek.

- Partiler, aday listelerinin teslim tarihinden 3 gün öncesine kadar YSK’ya bildirimde bulunmak suretiyle ittifaktan vazgeçebilecek.

- Seçime katılma hakkı bulunmasına rağmen seçime girmeyen bir partinin üyesi, kendisinin ve üyesi olduğu partinin yazılı muvafakati alınarak, başka bir parti tarafından aday gösterilebilecek.

PUSULA DÜZENLEMESİ

- İttifak yapan partiler oy pusulasında yan yana yer alacak. Bu partilerin sütunlarının üzerinde; dikdörtgen şeklinde ittifak unvanının yer alacağı ortak bir bölüm bulunacak. İttifakın unvanı yoksa, unvan bölümüne yalnız, “İTTİFAK” ibaresi yazılacak. İttifak unvanı bölümü ile aralarındaki boşluk dahil, ittifak yapan partilerin sütunlarının tamamı ittifak alanı olacak.

Haberin Devamı

- Pusulada ittifak alanındaki herhangi bir yere “evet” mührü basılması ittifaka oy getirecek. Hangi ittifak partisine verildiği belli olmayan oylar döküm cetvelinde, “ittifakın ortak oyları” sayılacak.

- İttifak partilerinin her birinin geçerli oyu; ittifakı oluşturan partilerin o seçim çevresinde tek başına aldıkları oy sayısına, ittifakın ortak oylarından gelen payın ilave edilmesiyle elde edilecek.

- Yüzde 10 seçim barajı devam edecek. İttifak yapan partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10’u geçmesi halinde, bu partilerin her biri barajı geçmiş sayılacak.

- Seçim bölgelerinde ittifakın elde edeceği milletvekili sayısının hesaplanmasında, ittifak yapan partilerin toplam oyu esas alınacak.

MÜHÜRSÜZ GEÇERLİ

- Üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen YSK filigranı, amblemi ve yetkili seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile oy pusulaları geçerli sayılacak.

- Aynı binada oturan seçmenler, hane bütünlüklerinin korunması ve aynı seçim bölgesinde kalmaları şartıyla, farklı sandık bölgelerine kaydedilebilecek.

- YSK, seçim güvenliği açısından vali veya il seçim kurulu başkanının oy verme gününden en geç bir ay önce talepte bulunması halinde, o yerdeki sandıkların en yakın seçim bölgelerine taşınmasına, sandık bölgelerinin birleştirilmesine, muhtarlık seçimleri hariç olmak üzere seçim bölgelerinin birleştirilmesi ile seçmen listelerinin karma şekilde düzenlenmesine karar verebilecek.

Haberin Devamı

SEYYAR SANDIK

- Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler seyyar sandık uygulamasıyla evlerinde oy kullanabilecek.

- Sandık kurulu başkanları kamu görevlisi olacak.

- Mahalli idare seçimlerinin yanı sıra birlikte yapılan Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde oy pusuluları tek zarfa konulacak.

- Mevcut durumda kolluk güçleri, sandık çevresine sadece sandık kurulu başkanı veya üyelerden birinin çağrısı üzerine gelebiliyorken; teklif, seçmenlerin ihbarı üzerine de kolluk güçlerinin sandık çevresine gelebilmelerini öngörüyor. Seçmenlerce ihbar, o yer kolluk güçlerine şahsen yapılacak.

- Milletvekilliğinin ardından mahalli idare organları için de seçilme yaşı 18’e inecek.