Gündem Genelkurmay Başkanı'nın 'ürkütücü' dediği komutan konuştu

Genelkurmay Başkanı'nın 'ürkütücü' dediği komutan konuştu

25.05.2017 - 10:35 | Son Güncellenme:

15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyiö üyelerinin de bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davada savunma yapan, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın ifadesinde 'ürkütücü' dediği Kurmay Albay Fırat Alakuş savunmasını yaptı. Duruşmada Alakuş'un Gülen sorusuna gülerek ve espri yaparak yanıt vermesi gerilime neden oldu. Şehit yakınları tepki gösterdi.

Genelkurmay Başkanının ürkütücü dediği komutan konuştu

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Sincan'da Cezaevi Kampusü içerisindeki duruşma salonunda görülen duruşmanın bugünkü celsesinde Kurmay Albay Fırat Alakuş savunma yaptı. Fırat Alakuş için, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanlığı'nda derdest edildiğinde yaşadıklarını anlattığı ifadesinde, "Bir müddet sonra gidiyoruz deyip beni aldılar. Kapıdan çıktığımda tam taçhizatlı, kafasında çelik miğfer ve silahlı bir şekilde, ürkütücü bir yüz ifadesi ile karşıma çıkan asker şahıs dikkatimi çekti. Sonradan bu kişinin Kurmay Albay Fırat Alakuş olduğunu öğrendimö şeklinde bahsetmişti.

Haberin Devamı

BEN VE TİMİM TUZAĞA DÜŞÜRÜLDÜK

İfadesinde suçlamaları kabul etmeyen Alakuş, "Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı duran bütün terör örgütlerine karşı mücadele ettim. FETÖ ile ne ilgim ne de irtibatım var. Menfur darbe girişimini kim, kimler, ne zaman, ne şekilde planladı bilmiyorum. Darbe teşebbüsünde doğrudan ya da dolaylı bir şekilde icraatım olmadı diye düşünüyorum. Genelkurmay Başkanlığının emniyetini sağlamak için emir komuta içinde görevimi icra ettim. Ben ve timimim darbeciler tarafından tuzağa düşürüldüğüne inanıyorum" dedi.

GÖREVİ ZEKAİ AKSAKALLI VERDİ

Sanık Alakuş, kendisine verilen görevin "Alınan bir istihbarat dayalı olarak terör örgütlerinin muhtemel bir eylemeni karşı genel kurmay başkanlığının takviye edilmesiydi. Görevi bizzat ÖKK Komutanı Zekai Aksakallı'dan aldım. Görevin detayını ise Albay Ümit Bak'tan öğrenmem söylendi" diye konuştu.

Haberin Devamı

Polis ve sivil halka ateş etmedik

Kendisi ve emrindeki personelin hiçbir şekilde kolluk güçleri ve sivil halka ateşe etmediğini öne süren Alakuş, darbeci konumuna düşürüldüklerini anladığı anda da personelini toplayarak, açıklama yaptığını, tuzağa düşürülmüş olabileceklerini söylediğini ve teslim olma emrini verdiğini, bütün personeliyle teslim olduklarını bildirdi.

"Darbe123 bilgisayar şifrem"

Ev ve iş yerindeki aramada ele geçirilen belgelere ilişkin de açıklama yapan Alakuş, aramalarda "darbe123" yazılı küçük not kağıtları bulunduğunu kaydetti. Bunların bilgisayar şifreleri olduğunu öne süren Fırat Alakuş, "TSK subayı olarak darbeyle yatıp kalkmıyoruz. 1996'da bana ilk verilen telsiz kodu 'darbe' idi. 'Akılda kalan hususları şifre yapın.' denmişti. Ben de 'darbe' kelimesini klavyede de kolay yazıldığı için bilgisayar şifresi olarak seçtim." şeklinde savunma yaptı.

Tiyatro yapıyor katil

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, "Görüntüleriniz burada, al bir tane düşman unsur göster ben bu işi bırakayım" diyerek, Alakuş'a Genelkurmay'daki fotoğraflarını gösterdi. Görüntüye bakan Alakuş, fotoğraftaki kişinin kendisi olduğunu kabul etti, dışarıdan ateş sesleri geldiğini savundu. Darbeden TRT'de bildiri okunduğu zaman haberi olduğunu iddia eden Alakuş, Başkan Dik'in "Gülen için ne diyeceksin?" sorusuna da, gülerek, "Orada değildi, onu söyleyebilirim" dedi. Alakuş'un gülümsemesine, şehit ve müşteki yakınları, "Tiyatro yapıyor katil" diyerek tepki gösterdi. Çapraz sorgu sırasında Alakuş'a "sen" diye hitap eden Cumhurbaşkanlığı avukatı Hüseyin Aydın'ı müşteki ve şehit yakınları alkışladı. Alakuş sorulara cevap vermeyeceğini söyledi. Kara Harp Okulu Bando Komutanlığı'nda görevli Astsubay Başçavuş Ziya İlhan Dağdaş'ın şehit olduğunu hatırlatan avukat Aydın, "Dağdaş, oradaki askerlere darbenin yanlış bir şey olduğunu söylüyor ve bu nedenle de orada katlediliyor. Siz Özel Kuvvetlerde albaysınız. Bir bando başçavuşunun gösterdiği cesareti niye gösteremiyorsunuz?" sorusunu yöneltti.