Siyaset Genelkurmay, Savunma Bakanı’na bağlandı

Genelkurmay, Savunma Bakanı’na bağlandı

16.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesiyle çıkarılan kararnamelerle, devlet yönetiminde siyaset-ordu ilişkileriyle ilgili tarihi nitelikte köklü değişiklikler yapıldı.

Genelkurmay, Savunma Bakanı’na bağlandı

Cumhuriyet tarihinde Milli Savunma Bakanlığı’na ilk kez Genelkurmay Başkanlığı görevinde bulunan Hulusi Akar’ın atanmasının ardından dün Resmi Gazete’de yayımlanan 4 nolu “Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” ile Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanı’na bağlandı. Kuvvet komutanları da bakana bağlandı. Ancak Genelkurmay Başkanı’nın barışta Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komutanı olma ve savaşta başkomutanlık görevini Cumhurbaşkanı adına yerine getirme özelliği korunarak ve bakanlığa değil bakana bağlanması yoluyla demokratik reform, ince bir ayar üzerinden yapıldı.

Haberin Devamı

YAŞ’ın yapısı değişti

Resmi Gazete’de dün yayımlanan 8 nolu Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Yüksek Askeri Şura’nın kuruluş ve görevleri yeniden düzenlendi. 1972 yılından itibaren YAŞ toplantıları; Başbakan’ın başkanlığında, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, kuvvet komutanları ve ordu içindeki bütün orgeneral ve oramirallerin katılımı ile Genelkurmay karargahında yapılıyordu. YAŞ’ın sekreteryasını da, Genelkurmay 2. Başkanı yürütüyordu. Ancak 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından toplantı yeri olarak Çankaya Köşkü belirlenmişti. Şuranın üyeleri de değiştirilerek; Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanlarından oluşturulmuştu.

Haberin Devamı

Dün yapılan düzenleme ile YAŞ üyeleri; Cumhurbaşkanı yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile Kuvvet Komutanları olarak belirlendi. YAŞ’ta böylece Başbakan’ın yerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı yer alırken, Milli Eğitim Bakanı ile Hazine ve Maliye Bakanı da yeni YAŞ üyeleri oldu. Kararnamede, Cumhurbaşkanı’nun gerekli gördüğü hallerde Yüksek Askeri Şura toplantılarına katılıp başkanlık etmesi hükmü yer aldı. Kararnamede, geçmişte askerin devletin yönetiminde etkili olarak kullandığı Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği’nin yapısı da yeniden düzenlendi. MGK Genel Sekreterliği, Cumhurbaşkanı’na bağlandı.

-----------------------------------------------------------------------------

DDK TSK’yı da denetleyecek

Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Türk Silahlı Kuvvetlerini (TSK) de denetleyecek. DDK, başkan ve 8 üyeden oluşacak. Denetleme, inceleme, araştırma ve soruşturmalar, Cumhurbaşkanı adına yapılacak. Kararnameye göre, DDK’nın idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme yapacağı kurumlar şöyle:

- Yargı organları dışında tüm kamu kurum ve kuruluşları. Bunların bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlar.

- Bu kuruluşların sermayelerinin en az yarısından fazlasına katılmak suretiyle oluşturulan yurt içi ve yurt dışı kuruluşlar.

Haberin Devamı

- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile her düzeydeki işçi ve işveren meslek kuruluşları.

- Kamuya yararlı dernekler, vakıflar.

- Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları, Milli Savunma Üniversitesi ile her türlü askeri okul, birlik ve birimlerde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Savunma Sanayii Destekleme Fonunun kendi aralarında veya üçüncü kişilerle birlikte veya ayrı ayrı sermayelerinin en az yarısından fazlasına katılmak suretiyle oluşturulan ortaklıklar. ANKARA Milliyet

Yazarlar