Siyaset General sayısı 244 oldu

General sayısı 244 oldu

03.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

YAŞ kararlarıyla Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal oramiralliğe, 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel, orgeneralliğe terfi ettirildi 41 albay, general-amiralliğe yükseltildi. 7 general ile 2 amiral bir üst rütbeye terfi ettirilirken, 12 general /amiral ise emekliliğe sevk edildi

General sayısı 244 oldu

General sayısı 244 oldu
Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) yeni dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki ilk toplantısı, ilk kez Beştepe’de yapıldı. Erdoğan başkanlığında Milli Güvenlik Kurulu toplantılarının yapıldığı salonda toplanan Şura’da; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal hazır bulundu. YAŞ üyesi olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise yurt dışı ziyareti nedeniyle toplantıya katılamadı.

Haberin Devamı

Fuat Oktay, Berat Albayrak ile Ziya Selçuk, toplantıya, YAŞ’ın yeni üyeleri olarak katıldı. Hulusi Akar daha önce Genelkurmay Başkanı olarak katıldığı Şura’da bu kez Milli Savunma Bakanı olarak bulundu. Güler’in ilk kez Genelkurmay Başkanı ünvanıyla katıldığı toplantıda, Ümit Dündar da ilk defa görev aldı. Toplantı, 2.5 saat sürdü.

GELENEK KORUNDU

Yüksek Askeri Şura’da albay, general-amirallerin terfi, temdit (uzatma) ve emekliliğe sevk işlemleri ele alınarak karara bağlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla yürürlüğe giren kararları, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıkladı. Buna göre; kararlar Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki gelenek çerçevesinde 30 Ağustos itibariyle yürürlüğe girecek. Bir başka deyişle terfi ve emeklilik işlemleri 30 Ağustos tarihi itibariyle işleme konacak. Şura, 9 general-amirali bir üst rütbeye yükseltirken, 41 albay da general-amiralliğe terfi etti.

Haberin Devamı

13 general-amiralin görev süresi 1 yıl uzatılırken, görev süresi 2 yıl uzatılan albay sayısı ise 383 oldu. 12 general/amiral kadrosuzluktan emekliye sevk edilirken, 215 olan general/amiral sayısı ise 244’e yükseldi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal oramiralliğe, 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel orgeneralliğe terfi ettirildi. Temel, Suriye’nin kuzeyindeki Zeytin Dalı Harekatını yönetmişti. Kara Kuvvetleri’nde; Tümgeneral Kemal Yeni ve Tümgeneral Sinan Yayla korgeneralliğe yükseltilirken, tuğgeneraller Levent Ergün, Mustafa Oğuz, Ahmet Ercan Çorbacı tümgeneralliğe terfi ettirildi. Deniz Harp Okulu Komutanı Tuğamiral İbrahim Özdem Koçer tümamiral olurken, Hava Kuvvetleri’nden Tuğgeneral Rafet Dalkıran tümgeneralliğe terfi ettirildi.

‘HAYIRLI OLSUN’

Kalın, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “30 Ağustos 2018 tarihinden geçerli olmak üzere 9 general/amiral bir üst rütbeye, 41 albay ise general/amiralliğe yükseltildi. 13 generalin görev süreleri 1 yıl, 383 albayın görev süreleri ise 2 yıl süreyle uzatılmıştır. 30 Ağustos 2018 tarihi itibarıyla 12 general/amiral kadrosuzluktan emekliye sevk edilmiştir. Halen 215 olan
general ve amiral sayısı 30 Ağustos 2018 tarihi itibarıyla 244 olacaktır. YAŞ toplantısının devletimize, milletimize, Silahlı Kuvvetlerimize ve bütün mensuplarına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Haberin Devamı

'EGE'DE UZATMA

Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep’in görev süresi 30 Ağustos 2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bir yıl uzatıldı. Kalın’ın açıklamasında yer almayan albayların terfisiyle ilgili YAŞ kararları, Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinden yayınlandı. Açıklamada, emekliliğe sevkedilen 12 general-amiralle ilgili bilgilere yer verilmedi.
Aynı şekilde açıklamada, görev süresi uzatılan general-amirallerle ilgili bilgi de yer almadı.

TERFİ ALAN ALBAYLAR

Kuvvet komatanlıklarına göre tuğgeneral-tuğamiralliğe terfi ettirilen albaylar şöyle sıralandı:

- Kara Kuvvetleri Komatanlığı: İlkay Altındağ, Sebahattin Kılınç, Mehmet Yasin Kalın, Gültekin Yaralı, Yücel Özel, Rafet Kılıç, Şefik Atak, Faruk Metin, Alparslan Kılınç, Aydın Cihan Uzun, Çetin Köklü, Nihat Ergün, Dündar Şahin Güngör, Osman Aytaç, Mustafa Enis Koç, Yüksel Erdin, Ercan Pürsünlü, Mustafa Köksal, Oktay Ağbuga, Ertuğrul Sağlam, Nadir Gündüz, Yüksel Yazıcı, Sinan Eren, Remzi Albasan.

Haberin Devamı

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı: Hasan Özyurt, Serhat Sözbir, Alper Yeniel, Murat Dinçman, Mustafa Turhan Ecevit, Hasan Çankaya, Ercan Kireçtepe, Semih Ozangüç, İbrahim Rıza Adanır.

- Hava Kuvvetleri Komutanlığı: Ergin Dinç, Ali Özmen, Tansel Çokuysal, Ali Öztürk, Selim Karsavuranoğlu, Rasim Yalınbaş, Alparslan Yücel Soysal, Orhan Gürdal.

BALYOZ MAĞDURLARINA TERFİ

YAŞ kararıyla, FETÖ’nün kumpas davalarıyla yargılanan ve yıllarca hapis yatan generaller de terfi aldı. Tuğgenerallik görevinden tümgeneralliğe terfi ettirilen Levent Ergün, Balyoz kumpasından 13 yıl 4 ay hapse mahkum edilmiş ve ikinci yargılama sonucu beraat etmişti.

2015 YAŞ’ta generalliğe terfi ettirilen Ergün, Hendek operasyonlarında Mardin Nusaybin’de çok sayıda şehit verilmesi üzerine, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın emriyle Nusaybin’de göreve getirilmiş ve 21 günde ilçeyi teröristlerden temizlemişti. Ergün daha sonra Genelkurmay Harekat Planlama Daire Başkanı olarak görevini sürdürdü.

Haberin Devamı

Deniz Harp Okulu Komutanı Tuğamiral İbrahim Özdem Koçer de tümamiral rütbesine terfi ettirildi. Koçer, Balyoz kumpas davasında 3 yıl tutuklu kaldıktan sonra Anayasa Mahkemesi’nin “Adil yargılanma hakkı ihlali” sonrası özgürlüğüne
kavuşmuştu.

General sayısı 244 oldu
APOLET TARTIŞMASI YAŞANMIŞTI

Orgeneralliğe yükseltilen, İkinci Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel’in ismi, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde tartışma konusu olmuştu. Temel, Malatya’da konuşan ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi eleştiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sözlerine alkış tutarken görüntülenmişti. İnce, bunun üzerine, Temel için “Apoletlerini sökeceğim” demişti. Erdoğan da, “Baktılar ki bize diş geçiremiyorlar, terörle mücadele kahramanlarımıza saldırıyorlar” diye tepki göstermişti. İnce, seçimden sonra yaptığı değerlendirmede ise “Apolet konusunu fazla uzattım. Orada hata yaptım” demişti.

TERÖRLE MÜCADELE KOMUTANLARI

YAŞ kararıyla rütbesi yükseltilen generaller arasında, terörle mücadelede etkin rol oynayan isimler göze çarptı. Eski MGK Genel Sekreter Yardımcısı Tümgeneral Kemal Yeni, geçen yıl Genelkurmay Harekât Başkanlığı’na atanmıştı. Yeni, YAŞ kararıyla korgeneralliğe yükseltildi. Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı Tümgeneral Sinan Yayla’da bir üst rütbeye yükseltilerek, korgeneral oldu. Korgeneral Zekai Aksakallı’dan Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı geçen yıl devralan Tuğgeneral Ahmet Ercan Çorbacı da, tümgeneralliğe yükseltildi.

KİREÇTEPE ARTIK TUĞAMİRAL

FETÖ’cülerin kumpasıyla Poyrazköy Davası’nda hapis yatan SAT Komutanı Deniz Albay Turhan Ecevit ve Deniz Albay Ercan Kireçtepe bir üst rütbeye yükseltildi. Kireçtepe, Kardak krizi sırasında adaya Türk bayrağı diken SAT komando timinde yer almıştı.