Gündem Gerçek mühimmatla nefes kesen gösteri

Gerçek mühimmatla nefes kesen gösteri

22.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sualtı Taarruz (SAT) Komutanlığı, Boğaz’da nefes kesen bir tatbikat gerçekleştirdi. SAT Komutanlığı’nı tanıtmak amacıyla yapılan ve gerçek mermilerin kullanıldığı tatbikat gerçek savaşı aratmadı...

Gerçek mühimmatla nefes kesen gösteri

Sualtı Taarruz (SAT) Komutanlığı’nın gerçek mermilerle İstanbul Boğazı’nda gerçekleştirdiği tatbikat nefesleri kesti. Savaş sahnelerini aratmayan görüntülerin yaşandığı tatbikatta, 2 korsanın ele geçirdiği geminin güvertesine baskın düzenlendi. Kıyıya sualtından düzenlenen taaruz ise Boğaz semalarını inletti.

Ses bombaları kullanıldı
SAT timlerinin imkân ve kabiliyetlerinin ölçüldüğü tatbikatla Anadolu Kavağı’ndaki SAT Karargâhı’nın kapıları da ilk kez basına açıldı. SAT timleri ilk operasyonda korsanların kaçırdığı gemi simülasyonuna baskın yaptı. Güverteyi ele geçiren iki korsan, 5 dakika içerisinde etkisiz hale getirilirken, operasyon sırasında ses bombaları da kullandı. Temsili operasyon sırasında timler, 30 metre yükseklikten sarkıtılan bir halatla yere indi.

‘Üst seviye eğitim’
Tatbikat hakkında bilgi veren SAT Komutanı Albay Ercüment Mertbir, “ABD, İngiltere, Rusya gibi pek çok ülke sualtından sinsi taarruz ve özel keşif görevlerinde kullanılacak personel yetiştiriyor. Türk Deniz Kuvvetleri de bu amaçla ilk SAT kursunu 1962’de açtı. Kursta genel esas; SAT kursiyerlerine her türlü ortamda ve psikolojik şartta, cesaret, özgüven ve azimle kesin başarıya ulaşarak, kendi sınırlarını aşmasını öğretmek ve takım ruhuna sahip personel yetiştirmektir” dedi.

Haberin Devamı

‘53 yılda sadece yüzde 35’i başardı

Tatbikata katılan Tim Komutanı Üsteğmen Turgan da, 53 yıllık SAT tarihinde ihtisas kurslarına katılanların sadece yüzde 35’inin başarılı olabildiğini belirterek; “SAT timleri görevlerinin büyük çoğunluğunu düşman topraklarında ve gece şartlarında icra etmektedir. İzlemiş olduğunuz eğitimleri sizlerle paylaşabilmek adına gündüz şartlarında icra ettik. Normal şartlarda eğitimlerimizin tamamını gece, düşman topraklarında yaratılan bütün şartlarda ve karşı koyma ekipleriyle icra edilir.
Termal kamera ve köpekler de kullanılır” diye konuştu.

Gerçek mühimmatla nefes kesen gösteri

Boğaz’da alev topu

Kıyıda gerçekleştirilen ve 20 dakika süren ikinci tatbikatta ise heyecan dolu dakikalar yaşandı. Belirlenen hedeflere sualtı ve karadan saldırılar gerçekleştiren SAT komandoları gerçek mermilerle Boğaz semalarını inletti. Tatbikatın ilk aşamasında sualtından sızma gerçekleştiren 2 SAT komandosu, yüzeye çıktıktan sonra 100 metre mesafedeki hedefleri nokta atışla vurdu. İkinci bölümde ise hücumbotla kıyıya çıkarma yapan timler hedefleri mermi yağmuruna tuttu. Su üstünden kara hedeflerine yapılan roket atışları sonrası ortalık alev topuna döndü. Peş peşe ateşlenen iki roket mermisi tatbikat sahasında büyük bir gürültüyle infilak etti.

Yazarlar