Gündem Gereği kadar öğrenin

Gereği kadar öğrenin

16.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bilim ödülü aldıktan sonra Prof. Dr. Sancar’la İsveç’te bir araya gelen lise öğrencisi Yapıcı, “Aziz Hoca, gereği kadar öğrenmemizi söyledi ve eğitim için yurtdışına çıksak da mutlaka ülkemize dönmemizi istedi” dedi

Gereği kadar öğrenin

Polonya Bilimler Akademisi’nin bu yıl 23.’sünü düzenlediği “Fizikte Nobel Ödülüne İlk Adım” yarışmasına, kanserli hücreleri yok etmeye yönelik “AC ve Darbeli DC Manyetik Alan Uygulanan Kanser Hücrelerinde Ferrofluid Emiliminin Karşılaştırılması” adı projeleriyle katılan Eyüboğlu Koleji öğrencileri Onat Yapıcı (16) ve Baran Berdan Çimen (17), Onur Ödülü’nü kazandı.

Haberin Devamı

Kanser hastalığının tedavisinde sağlıklı hücreleri koruyarak kanserli hücreleri yok etmeyi amaçlayan Yapıcı ve Çimen, projede düşük frekanslı manyetik alan kullanarak tümörlü bölgedeki kanserli hücrelerin manyetik sıvılardaki emilimini inceledi ve manyetik alan uygulamasının kanser tedavisinde kullanılabileceği görüşünü ortaya koydu.

Stocholm’de düzenlenen ödül törenine katılan Yapıcı, ödülünü aldıktan sonra Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile buluştu.


‘Projemin kitapçığını aldı’

Duygularını, Prof. Dr. Sancar’ın kendisine verdiği tavsiyeleri ve görüşmesinin detaylarını Milliyet’e anlatan Yapıcı, “Fizikte Nobel Ödülü’ne İlk Adım Yarışması Onur Ödülü’ne layık görüldük. Ekim ayında onur ödülünü kazandığımız sıralarda, Prof. Dr. Aziz Sancar da Nobel Ödülü’nü kazandı. Böyle olunca Aziz Sancar ile görüşmek istedik. Kendisiyle iletişime geçtik, çok sıcak baktı. Stockholm’de buluştuk. Nobel Müzesi ziyaretimize Sancar da katıldı. Önce müzeyi gezdik, ardından müzenin içinde projeyi Aziz hocaya sundum. Projemi kitapçık haline getirmiştim. Aziz hoca projemin detaylarını içeren kitapçığı almak istedi” dedi.

Haberin Devamı


Kimya magneti

Aziz Sancar’ın kendisine verdiği tavsiyeleri çok önemsediğini söyleyen Yapıcı, “Aziz hoca, günümüzün problemlerinden olan önemli bir konu belirlememizi, uzun süre düşünmemizi ve araştırmamızı söyledi. ‘Gereği kadar öğrenin, aşırıya kaçmak yaratıcılığı öldürüyor. Okumanın yanı sıra düşünmek için de kendinize zaman ayırın. Eğitim ve araştırma için yurt dışına çıkın ama, sonra muhakkak ülkenize dönün’ dedi” şeklinde konuştu.

Nobel Müzesi ziyaretlerinin ardından, Aziz Sancar’ın kendisine hediyelik eşya satan bir dükkandan Nobel çikolatası ve kimya ile ilgili bir magnet aldığını söyleyen Yapıcı, “Gezimizin sonunda Prof. Dr. Sancar hediyelik eşya dükkanından Nobel çikolatası aldı, bu çikolataların şöyle bir anlamı vardı; Çikolataları arkadaşlarımla paylaşmamı istedi. Ardından bana bir not yazdı. Notta; ‘Onat’a başarılar dilerim. İnşallah Türkiye’nin ikinci Nobel Ödülü’nü alırsın. Gözlerinden öperim’ yazıyordu” dedi.

Haberin Devamı

Bilime ilgisinin anne ve babasının doktor olmasından kaynaklandığını söyleyen Yapıcı, “Nobel’e giden yolda ilk adımı atmış olmam ve Nobel Ödülü’nü kazanan ve ülkesine bu gurur yaşatan bir bilim insanı ile tanışmak çok büyük onur kaynağı. Ailem ve Eyüboğlu Koleji’ndeki öğretmenlerim çok destek oldu. Aziz hoca da, ilk öğretmeninin ‘Cemal Öğretmen’ olduğunu söylemişti ve ‘Dünyaya yeniden gelsem öğretmen olmak isterdim’ demişti buluşmamızda.” diye konuştu.