Gündem Gerekçeli karar: ByLock suç için kuvvetli belirtidir

Gerekçeli karar: ByLock suç için kuvvetli belirtidir

02.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YGCK), Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) gizli haberleşmede kullandığı ByLock programının “silahlı terör örgütü üyeliği” için delil kabul ettiği kararın gerekçesini tamamladı.

Gerekçeli karar: ByLock  suç için kuvvetli belirtidir

76 sayfalık gerekçeli karar, ByLock kullanımının silahlı terör örgütü üyeliği için delil kriteri taşıması açısından içtihat oldu. Yerel mahkemelere içtihat olacak karar şöyle:
KUVVETLİ BELİRTİ: “ByLock kullanılmasının ve mobil cihazlara yüklenmesinin suçun işlendiğine dair ‘kuvvetli belirti’ olarak kabul edilmesinin, anılan programın özellikleri itibarıyla temelsiz ve keyfi bir tutum olarak değerlendirilemeyeceği sonucuna varılmıştır.
DELİL OLMA KRİTERİ: ByLock iletişim sisteminin FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının kullanmaları amacıyla oluşturulan ve münhasıran bu terör örgütünün bir kısım mensupları tarafından kullanılan bir ağ olması nedeniyle; örgüt talimatı ile bu ağa dahil olunduğunun ve gizliliği sağlamak için haberleşme amacıyla kullanıldığının her türlü şüpheden uzak, kesin kanaate ulaştıracak teknik verilerle tespiti, kişinin örgütle bağlantısını gösteren bir delil olacaktır.
MİT TAKİP ETMELİ: MİT’in terör suçlarıyla alakalı olarak telekomünikasyon kanallarından geçen her türlü bilgi ve veri toplama, bunları analiz ve kaydetme, akabinde de bunları gerekli kuruluşlara ulaştırma görev ve yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu görevde zafiyet gösterilmesi halinde devletin bekası tehlikeye düşecektir.