Estetik Gergin yüzün kolay formülü!

Gergin yüzün kolay formülü!

10.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

58 yaşında altı torun sahibi Filipinli Lourdes Çabuk, keşfettiği yüz yogası ile kırışıklıklara son vermenin yollarını ''Dr. Kuşhan’la Diyet'' dergisine anlattı.

Gergin yüzün kolay formülü

Filipinli Lourdes Çabuk, Yogi Adnan olarak tanınan eşiyle birlikte Nişantaşı’nda Sıddashram Yoga Merkezi’nde 'güzellik, gençlik ve yüz yogası’ üzerine eğitim veriyor, Tıp fakültesi mezunu bir laborant olan Lourdes, 24 yaşından beri yoga ile ilgileniyor. Uzun yıllar Amerika’da yaşayan Lourdes, dört yıldan bu yana yüz yogasıyla botoksa gerek kalmadan Türkiye’nin her yerinden gelen kadınları güzelleştiriyor. Dört seansta, (her seans ikişer saat) öğretilen yüz yogasının ücreti 450 YTL. Verdiğiniz bir defalık ücretle hareketleri ömür boyu yapma şansınız var. Yüz yogası için gelenlerin eski ve yeni yüzlerinin fotoğraflarını da çeken Lourdes işini büyük bir ciddiyetle yapıyor.

Yüz yogası nedir, bir eğitimi var mı?

Hayır, tamamen kendim keşfettim. Bunun küçük bir hikâyesi var. En son çocuğuma hamile kaldığımda çok şişmanladım. Gıdım çıktı. Babam ''Top gibi olmuşsun'' dedi. ''Nasıl kendimi toparlarım?'' ve ''Bu kaslar nasıl kuvvetli olur'' diye düşündüm. Aynanın karşısında, her gün yüzümü bazı şekillere soktum. Gevşek olan kaslarımı gergin hale getirmenin yollarını aramaya başladım. Kendi kendime keşfettiğim hareketlerle yalnızca bir haftada çene bölgemde bir toparlanma sağladım.

58 yaşındasınız, dört çocuğunuz altı torununuz var ve yüzünüzde tek kırışıklık yok.
Yalnızca boynumda iki çizgi var, o da ABD’de bir dönem bıraktım hareketleri, ondan oldu.

Kendi kendinize keşfettiğiniz bu yöntemi profesyonelliğe nasıl taşıdınız?

Eşim Adnan’la tanışınca o beni teşvik etti, ''Bunu başkalarıyla paylaş'' dedi. Çünkü yoga, paylaşmak aynı zamanda. Türkçe bilmiyordum, ''Teşekkür'' dışında. Önce Türkçe öğrendim.

Şimdi pek çok kişi size başvuruyor.

Evet, başkalarına faydalı olduğum için seviniyorum. Ancak gelip de verdiğim ödevleri yapmayanlar için yapacağım bir şey olmuyor.

Yüzde onarımı en zor bölge hangisi?

Göz çevresi, çünkü buradaki kaslar zayıf. Orayı toparlamak en zor. Hareketleri en az altı ay yapmak lazım. En hassas bölge.

Erkek öğrencileriniz var mı?
Fazla değil, birkaç tane, çünkü utanıyorlar.

Yüz yogası dört derste öğrenilebiliyor mu?

Evet, isterlerse oluyor. İki saat sürüyor bir ders. Ödev veriyorum. İkinci hafta bakıyorum, yanlış yapmışsa hareketi belli oluyor yüzünden. Takip ediyorum. Onlarda değişiklik gördükçe ben daha mutlu oluyorum.

Kırışıklıkların düzelme süresi nedir?

Kişiye göre değişiyor. Metabolizması hızlı ve düzenli çalışan insanların ciltlerinde üç hafta içerisinde iyileşme gözleyebiliyoruz. Metabolizması ağır çalışanlarda bu süre uzuyor.

Herkes aynı hareketi yapabilir mi?

Kimi zaman değişiyor. Yaşa göre değil, kişinin adale yapısına göre değişiyor. Onun için bir terzi gibi kişiye uygun dizaynlar yapmak gerekiyor.

Sadece yüz yogası değil, 'güzellik yogası’ eğitimi de veriyorsunuz. Bunda neler var?

Güzellik yogası doğru nefes, doğru beslenme ve egzersizleri kapsıyor. Diyaframdan nefes almayı öğrenirsek yüzümüz oksijen alır. Sağlık hareketleri çok önemli. Estetik hareketler ise kalçanın ya da göğüslerin sarkmaması, belin incelmesi için verdiğim hareketler.

Hareketin yanı sıra beslenme de önemli tabii.

Hep söylenir ''Su için'' diye. Doğru. Ama yanlış olan günde beş litre su içmek. Çünkü böbrek zorlanıyor bu durumda. Ama bir gün çok yemek yediyseniz, ertesi gün meyve ve sebze ile beslenerek vücudunuzu arındırabilirsiniz. Bu sayede cildiniz toksinlerden temizlenir.

Hareketleri yaparken dikkat etmek gerekir?

Bir hareketi yaparken yüzün diğer tarafı kırışmayacak. Bu çok önemli.

Ayna karşısında yoga

Evde, işte kolaylıkla yapabileceğiniz yüz yogası ile cerrahi yöntemlere başvurmadan, acı çekmeden kırışıklık ve sarkmalara son verin. Yüz kusurlarınızı giderin. Yani kendi söküğünüzü kendiniz dikin!

Öncelikle elinize bir ayna alın ve bütün hareketleri ayna karşısında yapın. Yaptığınız hareket esnasında yüzünüzün başka bir yerinde çizgi oluşmamasına dikkat edin. Kaş yapayım derken göz çıkarmayın!

Kaş ortası çizgisi için

Sol elinizin orta parmağını kaşlarınızın ortasına hafifçe bastırın. Diğer elinizin orta parmağıyla aynı hizada alnınızın üst kısmına hafifçe bastırın. Sol elinizle kaş ortasından yukarı, diğer elinizle saç köküne yukarı doğru masaj yapın. İki elinizi kullanarak hareketi birkaç defa tekrar edin.

Kaz ayakları için

Gözleri tamamen açın. Başparmağınızı gözün kenarına, kaz ayakları dediğimiz bölgenin üstüne koyun. Karşıya bakın. Hareketi sabah ve akşam yapın.

Düşük kaşlar için

Ellerinizi kaşlarınızın üstüne koyun ve kaşları kırıştırmadan yukarı doğru tutun. Elleri sıkıca kaşlara yapıştırın. Ardından kaşlarınızı çatın. Bu hareketi en az üç defa tekrar edin.


Dudak üstü çizgileri için kalemli egzersiz

Dudak üst çizgileri, burun kenarındaki çizgiler, alt yanak ve boyun çizgileri için kalemli egzersiz. Bir kurşun kalem alın ve dudağınızın arasında yuvarlayın. Kalemi öne arkaya doğru hareket ettirin, bu sırada yüzünüzde başka bir yerin kırışmamasına özen gösterin. Alt yanak kaslarının sertleştiğini göreceksiniz. Bilgisayar başında kolaylıkla yapabileceğiniz bir hareket.


Balon egzersizi

Balonu ilk hafta bir elma kadar şişirin. İkinci hafta greyfurt kadar şişirebilirsiniz. Eğer kendinizi iyi hissediyorsanız üçüncü hafta karpuz kadar şişirebilirsiniz. Balon hareketiyle hem yüz kaslarını çalıştırmış olacak hem de hücrelere oksijen taşıyacağınız için daha genç görüneceksiniz. En az üç defa tekrar edin. Hareket bittikten sonra bir dakika konuşmayın. Dudaklarınız silikonlanmış gibi olacak.

Gıdı ve alt yanak sarkmaları için

Kalem yerine bu defa bir kaşık alın dudaklarınızın arasına. Alt dudağı, çeneyi öne doğru çıkarın ve yukarı bakın. Alt yanak kasları, çene, boyun kasları, gıdı tümünün gerildiğini göreceksiniz. Kas gerilince çalıştığınız bölgenin kısaldığını ve alt yanaktaki sarkmaların sıkılaştığını göreceksiniz. Prensip kasları kısaltmak. Mutfakta yemek yaparken kolaylıkla yapabileceğiniz bir hareket.

Yazarlar