Dünya Gerginlik devam ediyor

Gerginlik devam ediyor

10.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının ardından sokaklara dökülen Filistinliler ile İsrail ordusu arasında yaşanan gerginlik devam ediyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ise Trump’ın kararı sert biçimde eleştirildi

Gerginlik devam ediyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve Amerikan Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararı sonrası bölgede yaşanan gerginlik devam ediyor. İsrail askerlerinin, ABD’nin Kudüs kararını protesto etmek için Batı Şeria ve Gazze’de düzenlenen gösterilere müdahale ettiği bildirildi. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Batı Şeria’nın Beytullahim kentinde çok sayıda Filistinli, ABD’nin Kudüs kararını protesto için gösteri düzenledi. Sadece dün 12 kişinin yaralandığı belirtildi. İsrail askerlerinin, protestoculara göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale ettiği aktarıldı.
Öte yandan Gazze’nin güney kesimindeki Han Yunus kenti sınırında onlarca Filistinli öğrenci, Kudüs kararını protesto için gösteri yaptı. İsrail askerleri, öğrencilere gerçek ve plastik mermi ile göz yaşartıcı gazla müdahale ederken, eylemcilerin taş ile karşılık verdiği belirtildi. İsrail askerlerinin, perşembe ve cuma günleri Batı Şeria, Kudüs ve Gazze’de düzenlenen gösterilere müdahalesi sonucu 2 Filistinli hayatını kaybetmiş, 351 kişi ise yaralanmıştı.
BM üyeleri reddetti
Öte yandan Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının ardınan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) önceki akşam özel gündemle toplandı. Konsey toplantısında, ABD’nin tartışmalı kararı BM üyeleri tarafından reddedildi. Toplantıda Avrupa ülkeleri, Trump’ın Kudüs kararının BM kararlarına aykırı olduğunu belirtti. Toplantı sonrası ortak bir açıklama yayınlayan İngiltere, Fransa, Almanya, İsveç ve İtalya, Trump’ın aldığı kararın BMGK’nın önceden aldığı kararlarla uyuşmadığı ve bölgede sağlanmaya çalışılan barışa yardım etmediği ifade edildi. Ortak açıklamada, “Uluslararası olarak kabul edilmiş etkenler üzerine kurulan ve iki devletli çözümle sonuçlanacak barış sürecinin başlaması için bütün güvenilir çabaları desteklemeye hazırız” denildi.
Kınama çağrısı
BMGK toplantısında Trump’ın kararını savunan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, ‘Trump’ın açıklamalarını her kim şiddete bahane olarak kullanırsa barış için uygun bir ortak olmadığını ortaya koyacağını’ söyledi. Oturuma gözlemci statüsünde katılan Filistin Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise ABD dışındaki ülkelerin tutumunu destekledi. Filistinli diplomat aynı zamanda BMGK’ya Trump’ın “sorumsuz” kararını kınaması yönünde çağrıda bulundu.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BMGK’nın “Kudüs kararı” gündemiyle toplanmasından memnuniyet duyduğunu açıkladı. Abbas, BMGK’nın tavrını “İsrail’e düşmanlık” olarak gören Haley’in sözlerine tepki göstererek, “ABD artık İsrail-Filistin barış görüşmelerinin hamisi değildir” dedi. BMGK’nın daimi üyesi olan ABD’nin veto hakkı bulunması sebebiyle cuma günkü toplantıda bir oylama yapılmadı.