Gündem Geride kalan kara toprak

Geride kalan kara toprak

08.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muğla’da ormanda başlayıp mahalleye sıçrayan yangında 61 ev küle döndü, toplam 700 hektarlık arazi zarar gördü. Rüzgârın etkisiyle hızla ilerleyen alevler hayvanları da yuttu, 28 kişi dumandan etkilendi

Geride kalan  kara toprak

Muğla’da önceki gün başlayan orman yangın dün sabah 10.30 sıralarında kontrol altına alınabildi. 2 kez kırsal Zeytinköy Mahallesi’ne sıçrayan yangında 61 ev tamamen yandı. 7 büyükbaş, 6 küçükbaş hayvan ile 3 eşek de yangında telef oldu. 300 hektarlık orman alanı ve 400 hektarlık tarım arazisi yangında zarar gördü. Menteşe ilçesinde bulunan kırsal Zeytinköy Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda önceki gün 13.45 sıralarında yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle yayılan alevler Zeytinköy’deki evleri tehdit edince, mahalle boşaltıldı. Evlerin boşaltılmasından kısa süre sonra alevler 136 hane ve 256 nüfuslu Zeytinköy Mahallesi’ne ulaştı. Saatteki hızı 50 kilometreyi bulan rüzgarın etkili olduğu bölgedeki alevler kovanlardaki arıları da yuttu. Hayvanlarını kurtarmak isteyen 22 köylü ile söndürme çalışmalarına katılan 6 orman işçisi dumandan etkilendi.

Haberin Devamı

Güçlükle söndürüldü

Önceki gün havanın kararması ile birlikte uçak ve helikopterlerin söndürme çalışmaları sonlandırıldı, yangına karadan müdahale devam etti. Önceki akşam 23.20’de rüzgarın yön değiştirmesi sonucu alevler yeniden Zeytinköy’e ulaştı. Mahallede gündüz yangından etkilenmeyen bazı evler de yandı. Toplam 61 evin ve hayvan damının yandığı mahallede köylüler gözyaşlarını tutamadı. Yapılan müdahalelerle köyde söndürülen yangın orman alanında devam etti. Yangın dün sabah 10.30 sıralarında kontrol altına alındı.

1500 kovan da yandı

Zeytinköy’e gelerek yetkililerden bilgi alan Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız soğutma çalışmaları yapıldığını belirterek, şunları söyledi: “Yangında en büyük tesellimiz; can kaybı olmaması. Özellikle dün gece saatteki hızı 50 kilometreyi aşan şiddetli rüzgar nedeniyle alevler tekrar mahallemize girdi. 61 evin tamamen yanmasına neden oldu. Bölgede arıcılık yapılıyor. 11 bin kovan bulunuyor. Bunlardan 1500 arı kovanı tamamen yandı.” Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kontrol altına alınan yangında 300 hektarlık orman alanı ve 400 hektarlık tarım arazisinin yanarak kül olduğunu, toplamda 700 hektarlık alanın zarar gördüğü belirtti. Ayrıca yangına 4 uçak, 13 helikopter, 152 arazöz, 14 dozer, 750 personel, 48 teknik eleman, 400 asker ve vatandaşın müdahale ettiği belirtildi.

Haberin Devamı

Geride kalan  kara toprak

Ekipler taşıdı

Mahallelinin tahliyesi sırasında AKUT ve diğer ekipler evlerinden çıkmakta güçlük çekenleri sırtlarında taşıyarak köy dışına çıkardı. Köylülerin hayvanlarını köy dışına çıkarmaları için askerlerin de büyük çaba gösterdiği görüldü. Köylülerden bazıları, hayvanlarını kurtarırken bazıları da alevlerin evlerine yaklaşması üzerine, giysilerini yanlarına alarak mahalleyi terk etti. Evlerin bahçesine giren alevler köylülerin araç gereçlerini ve motosikletlerini de yaktı. Kultak, Dağpınar, Zeytin ve Kozağaç mahallelerinin resindeki dağlık alandaki asırlık çam ve zeytin ağaçları kül oldu.

Geride kalan  kara toprak

Böyle takip ettiler

Muğla Valisi Esengül Civelek ve CHP’li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de önceki akşam saatlerine doğru bölgeyi ziyaret ederek köylülere geçmiş olsun dileklerini iletti. Vali Civelek, evleri yananların barınma ihtiyaçlarını karşılamak için mahalleye konteynerler, battaniye ve yatak başta olmak üzere yardım malzemelerinin ulaştırıldığını, her türlü yardımın yapılacağını söyledi.