Gündem Gezginler Kulübü ile uzaklar çok yakın

Gezginler Kulübü ile uzaklar çok yakın

11.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genç yaşlı demeden farklı meslek gruplarından gezginleri buluşturan Türkiye Gezginler Kulübü, Kuzey Kore, Uruguay, Amazonlar, Ekvator gibi ulaşılması zor coğrafyalara geziler düzenliyor. Her yıl ilginç ülkelerin kültürlerini tanıtan toplantılarla da renkli etkinliklere imza atan kulüp, yeni üyelerini bekliyor

Gezginler Kulübü ile uzaklar çok yakın

Amazonlar, Ekvator, Zanzibar, Kuzey Kore, Tibet, Vanuatu gibi ulaşılması zor coğrafyalara düzenlenen birçok geziye öncülük eden, her yaş grubundan gezgini bir araya getiren Türkiye Gezginler Kulübü (Derneği) yurt içi geziler de düzenliyor. 1998’de kurulan kulübün bugün 320 üyesi var. Merkezi Sultanahmet’te bulunan kulüp, gezginleri, tanışmaları ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunmaları için her ayın ilk çarşamba günü bir araya getiriyor. Kulübün kurucusu, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural ile kulüp faaliyetleri ve yola çıkmak isteyen gezginler için seyahatin inceliklerini konuştuk…

Haberin Devamı

Gerçek gezgin kimdir? Turist ile gezgin arasındaki fark nedir?

Turist bir otele gittiğinde havuzun başında güneşlenir, iki adım ileride bir ören yerine gitmez, akşam da alışveriş yapar, lüzumsuz şeyler satın alır. Hakiki gezgin bir yolun kıvrımı, bir çocuğun tebessümü, bir müziğin melodisi gibi en ufak detaydan zevk alan insandır. Hakiki gezgin, sokaktan bir yiyecek alır onu yer, lüks restoranlarda yemek yemez. O nedenle gezmek için fazla paraya ihtiyaç yok. Ben gittiğim gezilerde ucuz otellerde kalıyorum, akşam peynirimi, meyvemi odamda yiyorum. Halkla birlikte seyahat ediyorum. Gezgin demek yola çıkan insandır, her türlü zorlukla başa çıkar. İnsanlarla iyi bir diyalog kurar.

Gezginler Kulübü ile uzaklar çok yakın

İnsanlar niye gezgin olsun?

Haberin Devamı

Farklı bir coğrafyada uyanmak insana zevk veriyor. Yola çıkmayan insan oturup bütün gün futbol maçı, dizileri seyrediyorsa o insanın başarılı olma şansı çok düşük. Çünkü topluma, sosyal yaşama giremiyor, kimseyi tanımıyor. Bir yerlere girmesi lazım. Onun için ben üniversite öğrencilerime de 1 yılınızı dondurun ve yurt dışına gidin diyorum. Çünkü öğrencinin bir yıllık yola çıkması, 10 yıllık üniversiteden daha faydalı. Ayrıca en iyi arkadaş zor yollarda bulunur. Yola çıkmadan insanları tanıyamazsınız. Yola çıkan bir insan muhakkak lisanını ilerletir, problemlerini çözer.

Yalnız mı gidilmeli, grupla mı?

Gezilerime çoğu zaman yalnız gidiyorum, keyif alıyorum. Yalnız olunca daha çabuk karar verip uygulamaya koyup kimseye bağlı kalmıyorsunuz. Daha çok macera yaşıyorsunuz. Ama insan bazen kendisini yalnız hissedebiliyor. Grupla da gitmenin artıları var. Toplandığınız zaman birinin görmediğini diğeri görüyor. Onlardan bilgi alabiliyorsunuz. İki türlü de yapılabilir.

Bir ülkeye gidildiğinde ilk neye dikkat edilmeli? Gezmeye nereden başlanmalı?

Garda bir kafede oturup insanların telaşına bakmak çok hoş. Farklı yerlere giden insanların koşuşturmasını izlerim. Havalimanlarında uzun süre kalırım. Taksi şoförleri tehlikelidir, gezginleri yanlış yönlendirebiliyorlar. Bir ülkeye gidildiğinde gezmeye ara sokaklardan başlanmalı. Artık çok önemli olmadığı müddetçe gittiğim ülkelerde müze ve katedralleri ziyaret etmiyorum. Otobüse binip insanlarla seyahat ederim, konuşurum.

Haberin Devamı

Gezginler Kulübü ile uzaklar çok yakın

Kulübün kuruluş amacı nedir?

Gezginlerin tanışıp karşılıklı fikir ve tecrübe alış verişinde bulunması için ortamlar sağlamak. Gezgin, bozulmamış doğa ve kültür değerlerini görmek ister. Bu yüzden “Gezginler Kulübü”nün bir başka hedefi de ülkemizin ve yaşlı dünyamızın ekosistem ve kültürlerini korumak amacıyla mücadele etmektir. Yol çağrısına uyan gençlere doğru bilgi akışı ve destek vererek gezi kültürü alanında bilinçlenmelerine yardımcı oluyoruz.Gezgin üyelerimize, gezi öncesi gidecekleri ülkenin özelliklerine göre bilgi veriyoruz.

Üyelerinizin profili nedir?

320 üyemiz var. Yüzde 65’i kadın, yüzde 35’i erkek. Erteledikleri hayatları yaşamak isteyen emeklilerden gençlere kadar farklı yaş gruplarından üyelerimiz var. Üyelerin çocukları da kulübümüze gelip etkinliklere katılıyorlar. Ancak bu etkinliklerde sigara, içki gibi bağımlılıkların önüne geçmek için bilgilendirmeler yapılıyor. Bu durumdan gençler biraz sıkılabiliyor. Gençlerin sigaraya başlamaması için mücadele veren bir insanım. Bunun için okullarda her gün konferans veriyorum. Genç gezginlere kapımız sonuna kadar açık. Gençler, büyüklerden ayrı da toplanabiliyorlar. Kulübümüzün yönetim kurulunda gençler de yer alıyor.

Haberin Devamı

Dostluk buluşmaları evlere taşındı

Türkiye Gezginler Kulübü’nün üyeleri gittikleri seyahatlerde güzel dostluklar ediniyorlar. Bu dostluklar, günlük yaşantıda da bir araya gelmeye, evlerde buluşmaya kadar uzanıyor. O buluşmalardan biri de kulübün üyesi Günsel Kayışlıgil’in evinde gerçekleşti.

Dostluk buluşmasına katılan farklı yaş ve meslek gruplarından gezginlerin kimi gençliğinde, kimi de çocukları büyütüp gezmeye başlamış. Ama hepsinin ortak konusu seyahat. Burada gittikleri ülkeler hakkında bilgiler paylaşıp, anılarını anlatan, seyahate çıkacaklara yeni rotalar öneren gezginlerin seyahat ajandaları şimdiden belli.
Gezginler, Victoria Şelalesi, Zambia, Madagaskar, Seyşeller, Mauritius, Yeni Zelenda, Avustralya, Antartika, Venezüella, Kolombiya ve Ekvator, Japonya, Brezilya ve Arjantin’e mutlaka gidilmesini öneriyorlar.

Haberin Devamı

ROTA TAKVİMİ

Türkiye Gezginler Kulübü, yurt içi ve yurt dışı olmak üzere yıl içinde birçok gezi düzenliyor. Kulübün önümüzdeki dönem gerçekleştireceği gezi programı şöyle:

Artvin-Ardahan-Ahıska-Tiflis: 13-16 Temmuz 2017; Uçak biletleri hariç, akşam yemekleri tüm turlar dahil 1.500 TL.

Anayurt-Kırgızistan: Gezi grubu (8+1) ile sınırlı. 21-27 Temmuz. Tüm turlar ve programdaki yemekler dahil 1.350 dolar.

İran turu. 27 Ağustos - 3 Eylül 2017; 1.750 dolar.

Çatalca- Osmanlı Rum Köyleri: 9 Eylül; ücreti 134 TL ile 149 TL aralığında.

Ahmet Ümit’le Beyoğlu Gezisi: 7 Ekim; ücreti 80 TL.

Yedigöller: 4-5 Kasım 2017.

Transilvanya: 7-10 Aralık 2017.

Finlandiya-Laponya: 30 Aralık 2017 - 3 Ocak 2018.

Yazarlar