Gündem Gezi’den sonra valiliğe 1 yıl içinde 5 yıllık dava

Gezi’den sonra valiliğe 1 yıl içinde 5 yıllık dava

18.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gezi eylemlerinde yaralanan Aydın Aydoğan’ın İstanbul Valiliği aleyhine açtığı davada, eylemlerden sonra dava patlaması olduğu, valiliğin savunmalarının bu nedenle “kes-yapıştır” ile oluşturulduğu ortaya çıktı

Gezi’den sonra valiliğe 1 yıl içinde 5 yıllık dava

Gezi eylemlerinde yaralanan Aydın Aydoğan’ın İstanbul Valiliği aleyhine açtığı davada, valilik mahkemeye gönderdiği bir yazıda davaların 2013 itibariyle 5 yıllık iş hacmine ulaştığını belirtti. Dava sayısındaki patlama, mahkemelere “kes - yapıştır” ile oluşturulan matbu savunmaların da nedenini ortaya çıkardı. İl Emniyet Müdürlüğü davacının ayağının gaz fişeğinden ötürü yaralandığına ilişkin delil olmadığını, “ayağının takılıp düşmesi nedeniyle de” bu yaranın oluşabileceği savunuldu.
Valilik tarafından mahkemeye gönderilen yazıda şöyle denildi:
5 yıllık dava sayısı
“Valiliğimiz aleyhine son aylarda açılmakta olan dava sayılarındaki ciddi artışın yaklaşık olarak 2013 itibariyle 5 yıllık iş hacmine (dava sayısına) ulaştığı ve çok büyük bir iş yoğunluğuna sahip olduğu görülmektedir. Bu nedenle, gerek sağlıklı bir savunmanın yapılabilmesi, gerekse de ilgili birimlerden gerekli bilgi ve belgelerin temin edilmesinde personel açısından ve teknik işlemler açısından bu işlerin sekreterya hizmetlerini yürüten birimlerde büyük bir sıkıntı meydana gelmiştir. Bu itibarla, mahkemeniz başkanlığı nezdinde açılan dava ile ilgili olarak yasal tebligat süresinin bitiminden itibaren verilebilecek yasal üst sınır ek süre verilmesi hususunu arz ederim.”
Valilik daha sonra mahkemeye gönderdiği savunmada ise 11 Haziran 2013 günü Gezi Parkı’na yapılan polis müdahalesi anlatıldı. Göz yaşartıcı gaz silahları ve mühimmatlarının, bütün modern ülke güvenlik teşkilatlarında kullanıldığı öne sürülen savunmada davacının “İş amacıyla gittiği Taksim’de sol ayak topuğu ile tendonuna kapsül isabet ettiğinden ve sağ el bileği kırığından” bahsettiğine dikkat çekilerek, İş Göremezlik Raporu’nda sağ el ile ilgili herhangi bir tanı olmadığı belirtildi.
‘Takılıp düşmüş olabilir’
Savunmada davacının, gaz fişeği nedeniyle sol ayak topuğundan vurulduğu iddiasının da soyut olduğu ileri sürülerek “Bu yara ayağın burkulması, bir yere takılması, düşme gibi gün içerisinde karşılaşılan kazalarda dahi söz konusu olmakta, olabilmektedir” denildi.
Aydoğan ise valiliğin bu savunmasına karşılık olarak “Bana o gün olay yerinde ilk müdahaleyi Prof. Dr. Özdemir Aktan yaptı ve benim ambulansla hastaneye gitmem gerektiğini söyledi. Ambulansla 6 yaralı birden Taksim İlk Yardım Hastanesi’ne gittik. Burada alınan raporları soruşturma aşamasında sunmuştuk” dedi.