Gündem GİB Ekranı Üzerinden Online Vergi Borcu Sorgulama İşleminizi Kolayca Yapabilirsiniz !

GİB Ekranı Üzerinden Online Vergi Borcu Sorgulama İşleminizi Kolayca Yapabilirsiniz !

24.04.2015 - 15:26 | Son Güncellenme:

Vergi borcu sorgulama ve vergi borcu ödeme işlemlerinin internet üzerinden yapılması pek çok vatandaşa büyük kolaylıklar sağlamıştır. Vergi borcu sorgulama işleminin tüm detaylarını haberimizden öğrenebilirsiniz.

GİB Ekranı Üzerinden Online Vergi Borcu Sorgulama İşleminizi Kolayca Yapabilirsiniz

Bir takım nedenlerden dolayı, yapmamız gereken bazı işlerimizi ya da görevlerimizi aksatabiliyoruz. Yoğun iş ya da okul temposu da üstüne gelince, bazen tembellik yapmak isteyebiliriz. Böyle durumlarda, bütün işlerimizi değil ama bazı işlerimizi internet kullanarak yapmamız mümkündür. Böylece ilgili kuruma direkt olarak gitmeye gerek kalmadan da, hem kamu hem de özel kurumlar ile ilgili olan işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

VERGİ BORCU SORGULAMA

Hem devlet hem de kamu kurumları ile ilgili belirlenmiş olan bazı işlerinizi yapmak için, interneti kullanabilirsiniz. Çünkü internetin çok yaygın kullanılmasından dolayı, özel ve kamu kurumları artık, internet üzerinden de hizmet sunmaya yönelmişlerdir.

İnternet aracılığı ile yapılan kamu işlemlerinden biri de, vergi borcunuzun bilgisini sorgulatma işlemleridir.

Vergi Borcu Sorgulama

Ödemeniz gereken vergi miktarınızı, "Vergi Dairesi"merkezlerine giderek ya da, anlaşmalı bazı bankalara başvurarak ya da, internet aracılığı ile öğrenebilirsiniz. Vergi borcu sorgulama işlemlerinizi, yeni sayılabilecek bir yöntem olan, internet aracılığı ile yapabilirsiniz.

İnternet kullanarak vergi borcu sorgulama işlemlerinizi şu şekilde yapabilirsiniz;

Haberin Devamı

Bu şekilde internet üzerinden vergi borcu sorgulaması yapmak için öncelikle, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sayfası olan, http://www.gib.gov.tr adresine giriş yapınız.

Daha sonra burada, girmiş olduğunuz Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sayfasının, sağ kısmında yer alan ve "İnternet Vergi Dairesi" şeklinde hazır bulunan bölüme geliniz.

Sonra, açılan bu yeni sayfanın alt kısmında bulunan bölümler içinden, "Borç Sorgulama"yazan bölümü işaretleyiniz ve hemen ardından,"Borç Bilgilendirme Servisi"adı ile hazır bulunan bir tabloya geleceksiniz.

Devamında, bu açılan tabloda yer alan ve "T.C. Kimlik Bilgileri İle Giriş" yazan bölümde bulunan şu alanları göreceksiniz;

"T.C. kimlik numarası"

" nüfus cüzdanı seri numarası bilgileri"

" annenizin, babanızın, eşinizin, çocuğunuzun T.C. kimlik numarası"ya da

" annenizin kızlık soyadının ilk ve ikinci harfi".

Bu alanları doldurunuz ve devamında son olarak, yine bu sayfada bulunan güvenlik kodunu ilgili kısma yazınız ve burada bulunan " tamam" seçeneğini işaretleyiniz.

Bu şekilde internet üzerinden vergi borcu sorgulamanızı yapabileceğiniz gibi, yine internet üzerinden ama bu defa daha farklı yol izleyerek de, vergi borcu sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz.Bu yöntemle de vergi borcu sorgulaması yapmak, oldukça pratik ve hızlıdır.

Haberin Devamı

İnternet üzerinden bir diğer şekilde yapılan vergi sorgulaması işlemleri ise şöyledir;

Burada vergi sorgulaması işlemleri yapmak için öncelikle, e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir.Tabi bunun da öncesinde, bir e-devlet şifreniz olmalıdır ve yoksa edinilmelidir. e-devlet şifrenizi ise, herhangi bir PTT şubesinden temin edebilirsiniz. Bu aşamadan sonra artık, şu aşamaları yaparak, ergi borcu sorgulamanızı yapabilirsiniz;

Öncelikle, https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapınız.

Sonra, burada yer alan ve "E-Hizmetler" adı ile hazır bulunan bölüme geliniz ve ardından, geldiğiniz bu bölüm üzerinden de "Gelir İdaresi Başkanlığı" yazan bölüme ulaşınız.

Devamında, bu gelmiş olduğunuz Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünün alt başlıkları içinden, " Vergi Borcu Sorgulama"yazanalanı seçiniz.

Bu şekilde, e-devlet kapısı sistemi üzerinden, e-devlet şifresi yardımı ile vergi borcunuzun bilgisini öğrenmiş olursunuz.