Gündem GİB ekranı üzerinden vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemleri

GİB ekranı üzerinden vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemleri

21.04.2015 - 10:58 | Son Güncellenme:

Vergi borcu sorgulama online işlemler ile artık çok daha kolay! İnternet üzerinden vergi borcu sorgulamak ve vergi borcu sorgulama işlemi ile detaylı bilgiye ulaşmak için haberimizi inceleyebilirsiniz.

GİB ekranı üzerinden vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemleri

Vergi yükümlülüğü, Anayasamızın 73. maddesinde “Siyasi Haklar ve Ödevler” arasında sayılmıştır. Aynı zamanda, “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür.” hükmüne Anayasamızda yer verilmiştir. Buradan anlaşılacağı üzere, öncelikle verginin kamu giderleri için bir karşılık olduğu vurgulanmıştır ve herkes için bunun bir borç olduğu belirtilmiş ve ardından, “adalet” ilkesi uyarınca mali gücüyle orantılı vergi ödeme daha makul olarak görülmüştür.

Haberin Devamı

VERGİ BORCU SORGULAMA

Vergi borcunuzu, Vergi Dairelerine başvurarak sorgulatabilir ve öğrenebilirsiniz. Diğer yandan, internet üzerinden, vergi borcunuzun bilgisini öğrenmeniz de mümkündür.Bunun için yapmanız gerekenler şöyledir;

Başlangıç olarak,Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sayfası olan, http://www.gib.gov.tr adresine giriş yapınız.

Daha sonra, gelmiş olduğunuz Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sayfasının sağ tarafında yer alan ve İnternet Vergi Dairesi şeklinde hazır bulunan bölümü tıklayınız.

Bu sayfa üzerinden, Gelir İdaresi Başkanlığında yapabileceğiniz bir çok işlemi gerçekleştirebilmeniz mümkündür.

Ardından, açılan bu sayfanın alt kısmında yer alan bölümler içinden, Borç Sorgulamayazan bölümü tıklayınız.

Haberin Devamı

Devamında, açılan yeni sayfada bir tablo göreceksiniz. Bu tablonun adı Borç Bilgilendirme Servisibaşlığı ile bulunmaktadır.

Burada, bu açılan tabloda bulunan ve T.C. Kimlik Bilgileri İle Giriş yazan bölüme göre aşağıdaki alanları doldurunuz;T.C. kimlik numarası, nüfus cüzdanı seri numarası bilgileri,veannenizin, babanızın, eşinizin, çocuğunuzun T.C. kimlik numarası bilgileri içinden her hangi birini seçip doldurunuz. Ayrıca, annenizin kızlık soyadının ilk ve ikinci harfini de sistemde yer alan ilgili bölümlere yazarak işleme devam edebilirsiniz.

Son olarak, yine bu sayfada yer alanve resimde verilmiş olan güvenlik kodunu ilgili alana yazınız ve ardından, yine aynı sayfada yer alan ve tamam yazan alanı işaretleyiniz.

Böylece, web üzerinden, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web adresi aracılığı ile vergi borcunuzu öğrenmiş olursunuz.

Diğer yandan, vergi sorgulaması işlemlerinizi, e-devlet sistemi üzerinden de yapabilmeniz mümkündür. Bu işlem için ise, izleyeceğiniz yol şöyledir;

Öncelikle, e-devlet kapısı sistemine giriş yapmak için, https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapınız.

Daha sonra, burada yer alan ve E-Hizmetler yazan bölüme geliniz.

Ardından, bu kısımdan Gelir İdaresi Başkanlığı yazan bölüme geliniz.

Devamında, gelinen Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünün, alt başlıkları arasından, Vergi Borcu Sorgulama yazan bölümü seçerek, vergi borcu sorgulamanızı yapabilmeniz mümkündür.