Gündem GİB Online Vergi Borcu Sorgulama Ekranına Nasıl Giriş Yapılır?

GİB Online Vergi Borcu Sorgulama Ekranına Nasıl Giriş Yapılır?

25.05.2015 - 16:10 | Son Güncellenme:

Vergi borcu sorgulama ve vergi borcu ödeme işlemlerinizi online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemleri hakkında detaylı bilgiyi ve vergi borcu sorgulama işleminin nasıl yapıldığını sizler için hazırladığımız haberimizden öğrenebilirsiniz.

GİB Online Vergi Borcu Sorgulama Ekranına Nasıl Giriş Yapılır

Her vatandaşın bazı sorumlulukları bulunmaktadır. Ülkemizde yaşayan vatandaşların da devlete karşı bazı sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sorumluluklardan bir tanesi de vergi borcu ödemektir. Vatandaşların ödedikleri vergiler ile devlet çevre düzenleme, çöp toplama gibi hizmetler gerçekleşmektedir. Ülkemizde yaşayan vatandaşların ödemesi gereken vergi miktarları gelir düzeyine göre belirlenmektedir. Yani çok kazanan vatandaşlar çok vergi verirken hiç geliri olmayan vatandaşlar da vergi borcu bulunmamaktadır. Vatandaşlar ödemesi gereken vergi miktarlarını bulundukları il veya ilçenin vergi dairelerine giderek öğrenebilirler. Gelişen internet teknolojisi ile birlikte vatandaşlar vergi borcu sorgulama işlemini internet üzerinden de gerçekleştirebilmektedir. Vatandaşlar internet üzerinden vergi borcu sorgulama işlemini 2 farklı şekilde gerçekleştirebilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden gerçekleştirebildiğiniz gibi Gelir İdaresi Başkanlığı E-Devlet sisteminde yer aldığı için E-Devlet sisteminden de gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

VERGİ BORCU SORGULAMAKİÇİN TIKLAYINIZ!

Gelir İdaresi Başkanlığının internet sayfasından sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için ilk olarak Gelir İdaresi Başkanlığının internet sayfasına giriş yapılır. Ana sayfada bulunan internet vergi dairesi seçeneği seçtikten sonra karşınıza işlem yapmak istediğiniz birçok seçenek gelecektir. Bu seçeneklerden en altta bulunan borç sorgulama seçeneğini seçtiğiniz zaman karşınıza uyarılar sayfası gelecektir. Bu uyarıları dikkatlice okuduktan sonra sayfayı kapattıktan sonra borç bilgilendirme servisine yönlendirileceksiniz. T.C. kimlik bilgileri ile giriş bölümüne ilk olarak T.C. kimlik numaranızı ve nüfuz cüzdan harf seri ve numarasını girmeniz gerekmektedir. Annenizin, babanızın, eşinizin, çocuğunuzun T.C. kimlik numaralarından bir tanesini sisteme girmeniz gerekmektedir veya annenizin kızlık soyadının ilk ve ikinci harfini sisteme girmeniz gerekmektedir. Son olarak güvenlik kodunu da gerekli yere girerek sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

İnternet üzerinden ayrıca E-Devlet sistemi üzerinden de vergi borcu sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sistemi üzerinden işlem gerçekleştirebilmek için öncelikle E-Devlet sistemine giriş yapmalısınız. Giriş yapabilmek için de ana sayfada bulunan sisteme giriş linkini tıklamalısınız. Açılan sayfaya T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girdikten sonra sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra E-Hizmetler bölümüne giriş yapmalısınız ve açılan hizmetlerden Gelir İdaresi Başkanlığını bulmalısınız. Gelir İdaresi Başkanlığının alt seçeneklerinden de vergi borcu sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.