Ekonomi Gıda perakendesi teşvik talep etti

Gıda perakendesi teşvik talep etti

11.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Enflasyonla mücadele kapsamında, sebze ve meyve ticaretinde firenin azaltılmasına yönelik düzenlemeler nedeniyle ek maliyetlerle karşılaşan gıda perakendecileri teşvik talebinde bulundu.

Gıda perakendesi teşvik talep etti

Gıda Perakendecileri Derneği’nin (GPD) ‘Ortak Gelişim Kongresi’nde konuşan GPD Başkanı Mustafa Songör, “Enflasyonla mücadelede bu firenin azaltılmasının önemli bir etken olduğuna biz de inanıyoruz. Ancak, getirilen düzenlemenin maliyeti kârlılık ve verimlilik mücadelesindeki sektörümüze ek bir yük getirecek. Yatırım maliyetlerinin üzerine enerji ve bakım maliyeti de eklenecek. Bu maliyetlerin tüketicimize en az düzeyde yansıması için, şimdiye kadar perakendenin pek de faydalanamadığı bir teşvik sistemi geliştirilmesini elzem buluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Toplantıya katılan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel ise teşvikler üzerinde çalışıldığını belirterek, şunları söyledi:

Destek hazırlığı var

“Yeni düzenlemeler yapma gayreti içindeyiz. Gıda Komitesi önderliğinde yürütmeye çalışıyoruz. Bunun içerisinde soğuk hava deposuna, ambalajlama tesisine teşvik verilmesi var. Üreticilerin pazar payının geliştirilmesine yönelik teşvikler var. Toptancı hallerinin organizasyonu var. Depo kuran, ambalajlama tesisi kuran, soğuk havalı araçlarla taşıma yapan girişimcilerimize teşvik vermek istiyoruz.”

Kooperatif formülü

Migros Genel Müdürü Özgür Tort da, tedarik zincirinde kayıpların çözümünde ana formülün kooperatifleşme olduğunu belirterek, “Ne kadar büyük altyapı olursa o kadar uygun maliyet anlamına geliyor. Büyük bir kooperatifin organize edebileceği tarla esnasında ön soğutma, akabinde ufak da olsa merkezi soğutma, bu sistemler 10-15 milyon liralık yatırımlar” dedi. Tort, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Meyve - sebzede ürünlerin yarıya yakınını doğrudan müstahsil ve kooperatiflerden alıyoruz. 180 farklı kooperatifle çalışıyor, 3 bin 500 üreticiden aracısız alım yapıyoruz. Firenin azaltılması için son teknolojiden faydalanarak en iyi lojistik yöntemlerini kullanıyoruz. 11 dağıtım merkezimizi ürün alım bölgelerimize kurduk. Ürünlerin kasalama-paketleme-soğuk nakliye ve diğer dağıtım işlemlerinin hepsini biz yapıyoruz.

Böylece hem tüm süreci yakından takip edebiliyor, üreticinin yükünü azaltıyoruz. Tedarik zincirinde ne kadar güçlü iseniz, fire oranınız da o kadar az.”