Giresun Giresun'da 2018 Yılında İstihdam Artışı Bekleniyor

Giresun'da 2018 Yılında İstihdam Artışı Bekleniyor

12.10.2017 - 12:42 | Son Güncellenme:

.

Giresunda 2018 Yılında İstihdam Artışı Bekleniyor

Giresun’da Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmayla en fazla hangi sektörde eleman ihtiyacı olduğu, hangi mesleki alanlarda kalifiyeli eleman ihtiyacı olduğu ve 2018 yılında hangi sektörlerde istihdam artışının azalacağı ve artacağı tespit edildi. Yapılan araştırmada, 2018 yılında Giresun’da sanatkarlık gerektiren meslek dallarında yüzde 6.1 oranında istihdam artışı bekleniyor.
Giresun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, il genelinde işgücü piyasasının nabzını tutan önemli bir çalışmaya imza attı. İl genelinde toptan, perakende ticaret, imalat ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren 321 işyerini ziyaret ederek eleman ihtiyaçlarını tespit etti.
Giresun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “Giresun ilinde 321 iş yerini ziyaret ederek eleman ihtiyaçları tespit edildi. Piyasanın önde gelen faaliyetleri toptan ve perakende ticaret, imalat ve inşaat sektörlerinde yer almaktadır. Giresun genelinde 10’un üzerinde istihdam sağlayan iş yerlerinin yüzde 13,4’ünde 204 kişilik açık iş olduğu tespit edilmiştir. Giresun genelinde açık iş oranı yüzde 1,3 olarak hesaplanmış ve en yüksek açık iş oranına sahip sektör yüzde 7,1 ile diğer hizmet faaliyetleri olmuştur. Açık işi en çok olan iş yerleri yüzde 33,3 oranı ile diğer hizmet faaliyetleri sektörü ve yüzde 25 ile imalat sektörüdür. İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler taş ve tuğla duvarcısı, yapı duvarcısı , mermer işçisi, tekstilde makineci olduğu tespit edilmiştir. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri yeterli mesleki, teknik bilgi ve tecrübe, fiziki ve bedensel yeterlilik ve takım çalışmasıdır. İşverenler talep ettikleri açık işleri en çok akraba, eş dost ve İŞKUR aracılığı ile aramaktadır. Araştırma kapsamındaki 10’un üzerinde istihdamlı işyerlerinin yüzde 23,7’sinde 277 kişinin temininde güçlük çekilmektedir. Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler tekstilde makineci, inşaat elemanları kalıpçısı ,garson ,mermer işçisi, inşaat işçisi ve iş makineleri operatörü meslekleridir. Ayrıca, işyerlerinde 981 kişilik istihdam artışı beklenmektedir. İşverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının yüzde 6,1 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla istihdam artışı beklenen sektörler sanatkârlar ve ilgili işlerde Çalışanlar, tesis ve makine operatörleri ve montajcılar, nitelik gerektirmeyen mesleklerin yanı sıra tekstilde makineci dikiş, diğer imalat ve ilgili işçilerle temel imalat ve montaj elemanı mesleklerinde istihdam artışı beklenirken teknik servis elemanı, veri giriş kontrol işletmeni mesleklerinde istihdam azalışı beklenmektedir” denildi.