Adana Girmen: "Türkiye'de Süt Tüketimi Avrupa'nın Dörtte Biri Kadar"

Girmen: "Türkiye'de Süt Tüketimi Avrupa'nın Dörtte Biri Kadar"

21.05.2017 - 11:14 | Son Güncellenme:

.

Girmen: Türkiyede Süt Tüketimi Avrupanın Dörtte Biri Kadar

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, süt üretiminde dünyanın ilk 10 üreticisi içinde yer alan Türkiye’de süt içme oranının Avrupa ülkelerinin dörtte biri kadar olduğunu belirtti.
Toplumu bilinçlendirmek ve tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla her yıl 21 Mayıs’ın ’Dünya Süt Günü’ olarak kutlandığını belirten Girmen, Türkiye’de süt içme alışkanlığının yaygın olmadığını dile getirdi. Girmen, "21 Mayıs Dünya Süt Günü olarak kutlanıyor. Ne yazık ki ülkemizde içme sütü tüketim alışkanlığı yaygın değil. Araştırmalar içecekler arasında dördüncü sırayı aldığını gösteriyor. Düzenli süt içme alışkanlığının pekiştirilmesi açısından Okul Sütü Projesi önemli bir uygulamadır ve süt ürünleriyle de desteklenerek bu uygulama devam etmelidir" dedi.

"Üretici desteklenmeli"
Sütte üretici ve market fiyatları arasında uçurum olduğunu ifade eden Girmen, şöyle devam etti:
"Üretici yeterli düzeyde para kazanamazken, tüketicinin süt ürünlerini pahalı tüketmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Et ve Süt Kurumu verilerine göre, Türkiye geneli çiğ sütün litre fiyatı 2014’te ortalama 1 lira 1 kuruş, 2015’te 1 lira 7 kuruş olurken 2016’da 1 liranın altına düştü. Türkiye’de üretilen yaklaşık 18,5 milyon ton çiğ sütün sadece 8,5 milyon tonu destekleme kapsamında. Süt fiyatlarında istikrar sağlanamazsa et fiyatlarında da istikrar sağlanamaz. Türkiye’nin kırmızı et sorunu olur. Üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için çiğ süt/yem paritesinde en az 1,5 olarak belirlenen dengeyi sağlayacak tedbirlerin alınması gerekmektedir. Parite, Aralık 2016 tarihinde 1,12’ye kadar indi. Çiğ süt fiyatı en az 1,5 lira olması gerekiyor. Çiğ süt fiyatları bazı yerlerde 70 kuruşa kadar düşmüş durumda. Maliyetin 1 liraya yakın olduğu bir ortamda, bu fiyatlarla üreticinin üretimini sürdürebilmesi mümkün değildir."

"Az süt içiyoruz"
Türkiye’de Avrupa’nın dörtte biri kadar süt içildiğini belirten Girmen, şunları kaydetti:
"Kişi başı süt tüketimi yıllık İngiltere’de 100, İtalya’da 63, Finlandiya’da 139, İsveç’te 111, Fransa’da 68 Romanya’da 75 litre iken Türkiye’de 24 litre seviyesinde kalıyor. Türk halkı günlük ortalama yalnızca 66 gram süt içiyor. Yani ayda yalnızca 5 bardak süt içiyoruz. Türkiye’de haneye giren süt miktarlarına bakıldığında ise en fazla hane başına süt tüketimi 122 litre ile Akdeniz Bölgesi’nde gerçekleşiyor. En düşük hane tüketimi ise 74 litre ile Karadeniz Bölgesi’nde."

"Süt inekleri kesiliyor"
Son dönemde büyük ve küçükbaş hayvancılıkta sorunların devam ettiğini belirten Girmen, Türkiye’de üretilen yaklaşık 18,5 milyon ton sütün yarısından fazlasının tüketilmediğine dikkat çekti. 2010 yılında da sağmal hayvanların kesime gönderildiğini hatırlatan Girmen sözlerini şöyle tamamladı:
"Artık yetiştiriciler bazı bölgelerde hayvanlarını kesmeye başladılar. Süt veren, sağmal hayvan dediğimiz inekler kesime gidiyor. Bunun sebebi şu anda etin iyi para etmesi, ancak sütün eder fiyata satılamaması. Süt veren ineklerin kesilmemesi için acil müdahale edilmesi gerekiyor. Hayvancılığa da acil müdahale gerekiyor. Bana göre eğer yağ fiyatı yükseliyorsa, peynir fiyatı yükseliyorsa, süt tozu fiyatı yükseliyorsa, sütün de fiyatı bir şekilde yükselmek zorundadır. Bu sütü değerlendirmek için ilgili birimlerin acil bir şekilde harekete geçmesi lazım. Et ve Süt Kurumumuz var, piyasaya doğru zaman da müdahale edebiliyorlar. O yüzden bu konudaki sıkıntıların giderilmesi ve sütün değeri üzerinden satılması gerekiyor."