Gündem ‘Glutensiz ürünlerin KDV’si düşürülsün’

‘Glutensiz ürünlerin KDV’si düşürülsün’

27.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM’de çölyak hastalığının araştırılması ve bu hastalığa maruz kalanlara yönelik sağlanabilecek yardımların belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, raporunu TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a sundu.

‘Glutensiz ürünlerin KDV’si düşürülsün’

Çölyaklı olduğuna dair sağlık raporu bulunan kişilere glutensiz ürünlerin satışında KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi önerilen raporda, askerler ile tutuklu ve hükümlüler için glutensiz gıda ihtiyacının karşılanmasına yönelik önerileri de yer aldı.

Haberin Devamı

Psikolojik destek

TBMM Başkanı Kahraman’a sunulan raporda yer alan önerilerden bazıları şöyle:

Yeni tanı almış çölyak hastaları için psikolojik destek sağlanmalı.

Türkiye’de pek yetiştirilmeyen kinoa, kara buğday ve amarant gibi tahıl benzerlerinin üretimine destek verilmeli, ürün çeşitliliği artırılmalı.

Glutensiz ürün yatırımcılarına makine-ekipman, Ar-Ge destekleri sağlanmalı.

Glutensiz üretim yapan firmaların glutensiz üretimde istihdam edilen personelinin ücretleri karşılanmalı, yine bu üreticilere vergisel kolaylıklar getirilmeli.

Glutensiz ürünlerin satışında KDV yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmeli.

Özellikle okul kantinlerinde glutensiz gıda satışı zorunlu hale getirilmeli, yine okul, hastane, devlet daireleri gibi ortak alan yemekhanelerinde glutensiz yemek çıkarılmasına yönelik idari düzenlemeler yapılmalı.

Haberin Devamı

Askerlik muafiyeti kapsamına dahil edilemeyen askerler için glutensiz gıda ihtiyacı karşılanmalı.

Cezaevlerinde hükümlü ve tutuklulara glutensiz menü sağlanması için Adalet Bakanlığı’nca gerekli girişimlerde bulunulmalı.

Yazarlar