Zonguldak Gmis, Aralık Ayı Gıda Harcaması İstatistiklerini Açıkladı

Gmis, Aralık Ayı Gıda Harcaması İstatistiklerini Açıkladı

03.01.2018 - 12:26 | Son Güncellenme:

.

Gmis, Aralık Ayı Gıda Harcaması İstatistiklerini Açıkladı

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın Zonguldak’ta yaşayan 1 çalışan, 1 ev hanımı 2 çocuklu toplam dört kişiden oluşan çekirdek ailenin aylık gıda harcaması Aralık 2017’de bir önceki aya göre yüzde 0.86 oranında arttı.
Araştırmaya göre aynı dönemde mutfaktaki yıllık artış yüzde 12.42 seviyesinde gerçekleşti. Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0.86’lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 12 TL ek yük getirdi.
Buna göre Aralık 2017 de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması bin 502 TL oldu. Ocak 2018-Aralık 2018 dönemini kapsayan ve 1.603 TL olarak belirlenen yeni asgari ücret 4 kişilik bir ailenin sadece mutfak giderini karşılar duruma getirilebildi. Aralık 2017 gıda harcamasında özellikle sebze, bakliyat, et ürünleri grubundaki yüksek oranlı artışlar etkili oldu. Gıda harcamasını oluşturan harcama gruplarında Aralık ayında şu değişimler gözlemlendi.
Süt ürünleri grubu; Bu grupta aylık ortalama artış yüzde 2,7 seviyesinde gerçekleşti. Ürün bazında, pastörize süt fiyatı yüzde 7, taze kaşar yüzde 4, beyaz peynir yüzde 4 zam gören ürünler oldu. Kırmızı et ürünlerinde, bu grupta et ithalatına rağmen fiyat artışları devam etti. Kırmızı et ürünlerinde kuşbaşı et yüzde 2, kuzu but yüzde 4, dana sucuk yüzde 6, sakatat ürünleri yüzde 6 oranında arttı. Balık grubunda bu mevsim balık ürünlerinin az çıkması nedeniyle balık fiyatları oldukça yüksek fiyatlarda tezgahlarda yer aldı. Bu grupta aylık artış oranı yüzde 5 seviyesinde oldu. Tavuk eti fiyatları Kasım ayı ile aynı düzeyde kaldı. Yumurta fiyatlarında; çiftlik yumurtası fiyatı bir önceki aya göre yüzde 10 seviyesinde artarken, son zamanlarda epey rağbet gören gezen tavuk yumurtası fiyatı yüzde 20 oranında arttı.
Bakliyat ve Tahıllar grubu; bu grupta Aralık ayında da önemli bir değişimler tespit edildi. Bu grupta ortalama fiyat artışı yüzde 3 oldu. Bakliyatta özellikle nohut ve barbunya fasulyesindeki yüksek oranlı artışlar dikkat çekti. Bu gruptaki aylık artış ortalaması da yüzde 4 seviyesinde oldu. Aralık ayında sebze ve meyvedeki yüksek oranlı fiyat artışları mutfak masrafları en çok yük getiren grup oldu. Sebze ve meyve grubundaki ortalama artış yüzde 9 civarında oldu. Sebze grubundaki ortalama artış yüzde 16, meyve grubundaki artış yüzde 2 seviyesinde oldu. Sebze grubunda domates yüzde 60, salatalık yüzde 34, patlıcan yüzde 46, marul yüzde 16, kışlık patates yüzde 15 oranında fiyatları artan ürünler oldu. Meyve grubu; Bu grupta portakal, greyfurt, elma gibi meyvelerde fiyat düşüşleri yaşanırken, muz, ananas gibi ithal meyvelerde fiyat artışları dikkat çekti. Yağlar grubu, bu grupta ortalama artış yüzde 4 oranında oldu. Tereyağı yüzde 30, margarin yüzde 5, zeytin yağı yüzde 4, ayçiçek yağı yüzde 2 oranında arttı.
Yağlı tohum, kabuklu ve kurutulmuş yiyecekler, şekerli ürünler, çaylar, konserve grubunda bir önceki aya göre fiyatlarda yüzde 4 ila yüzde 12 civarında artışlar gözlemlendi. 2017 Aralık ayında ailenin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 32.83 TL artış ile 3 bin 851,24 TL oldu.