Gündem Göçmenler için tüberküloz uyarısı

Göçmenler için tüberküloz uyarısı

09.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Halk arasında verem olarak adlandırılan tüberkülozun görülme sıklığının Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları sonucu düştüğünü vurgulayan uzmanlar, göçmen nüfusundaki ‘dirençli tüberküloz’ vakalarındaki artışa karşı uyarıda bulundular.

Göçmenler için tüberküloz uyarısı

Türk Toraks Derneği Tüberküloz Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Aylin Babalık, geçtiğimiz dönem 12 bin 46 tüberküloz vakasının yüzde 9’unun göçmenlerde oluştuğuna dikkat çekerken; “Vaka görülme sıklığında Suriyeliler ve Afganlar başı çekiyor. Onları Azerbaycan, Pakistan ve Türkmenistan uyruklular takip ediyor. Suriye, Afganistan ve Pakistan uyruklu vakalarda dirençli tüberküloz çok nadir görülüyor. Eski Sovyetler Birliği ülkelerinden ve Türki ülkelerden gelen hastalarda tüberküloz oranları yüksek ve yaygın ilaç dirençli tüberküloz vakalarını artık görmekteyiz. Bu vakalar temel ilaçlarımıza dirençli olan vakalar. Sağlık Bakanlığı’nın yanında birlikte kararlı bir şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Ölüm nedeni

Türk Toraks Derneği Astım Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu ise şu uyarılarda bulundu: “Tüberküloz, Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre dünyada ilk 10 ölüm nedeni arasında yer almaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her gün 4 bin kişinin tüberkülozdan öldüğü tahmin ediliyor. Suriye, Afganistan, Pakistan uyruklularda tüberküloz vakaları yüksek görülür halde. Ancak dirençli vakalar ağırlıklı olarak Orta Asya ülkelerinden gelen kişilerde rastlanıyor. Sağlık Bakanlığı başarılı sağlık politikaları yürütüyor. Hasta bireylerin ülkeye girişlerinde tarama yapılırken, tüberküloz olduğu saptanırsa tedavi edildikten sonra ülkesine geri gönderiliyor. Ancak kaçak gelenler çok fazla.”

Haberin Devamı

Vaka sayısı arttı

Şanlıurfa’da Suriyeli mülteciler arasında yapılan tüberküloz araştırmasında çarpıcı bulgular elde edildi. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Şerif Kurtuluş, Zafer Hasan Ali Sak ile Osmangazi Üniversitesi’nden Remziye Can tarafından yapılan araştırma 6 yıllık dönemi kapsıyor. Araştırmayla bölgedeki mülteciler arasında 2012’de yüzde 1.3 olan tüberküloz vaka sayısının, 2018’de yüzde 11.8’e çıktığı anlaşıldı. Araştırmaya katılan sığınmacıların yüzde 71.2’sinin akciğer tüberkülozu, yüzde 3.9’unun ise akciğer ve akciğer dışı tüberküloz olduğu saptandı.