Gündem Göçün kayıp çocukları

Göçün kayıp çocukları

12.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ebeveynleri yanlarında olmaksızın Avrupa’ya umut yolculuğuna çıkan çocuklardan en az 12 bini kayboldu. 2015 yılında Avrupa’ya tek başına seyahat eden 95 bin çocuğun vardığı belirtilirken, kayıp çocukların organ ve fuhuş mafyasının eline düşmesinden endişe ediliyor

Göçün kayıp çocukları

2015 yılına damga vuran mülteci krizinin doğruduğu en büyük sorunlardan biri tek başına Avrupa’ya gitmeye çalışan çocuklar oldu. Almanya İçişleri Bakanlığı bir soru önergesine verdiği yanıta göre, 2015 yılında ülkede 18 yaşından küçük olan yaklaşık 6 bin mülteci kayboldu.
Avrupa Birliği (AB) polis ajansı Europol’dan bu yılın ocak ayında yapılan açıklamada ise Avrupa’da toplamda en az 10 bin reşit olmayan mültecinin kaybolduğu belirtilmişti. Açıklamada, İtalya’da en az 5 bin, Almanya’nın ardından en çok mülteci alan İsveç’te ise 1000 kadar çocuğun ortadan kaybolduğu belirtilmişti.
Almanya’nın açıkladığı güncel rakam, Avrupa’da en az 12 bin reşit olmayan mültecinin kayıt yaptırmalarının ardından kaybolduğunu ortaya koydu. Kayıp çocukların fuhuş ve organ kaçakçılığı şebekelerinin eline düşmesinden endişe ediliyor.
Alman meclisindeki soru önergesi üzerine açıklama yapan Alman İçişleri Bakanlığı, ülkede kaybolan 5835 çocuktan 555’inin 14 yaş altı çocuklar olduğunu belirtti. Geçen yıl kayıp olarak bildirilen çocuk sayısının 8 bin 6 olduğu, bu çocukların 2 bin 171’inin ise yıl içinde bulunarak ailelerine teslim edildiği ifade edildi. Kayıp çocukların Afganistan, Suriye, Eritre, Fas ve Cezayir kökenli oldukları açıklandı. Alman Yeşiller Partisi’nden Luise Amtsberg, çocuklara cinsel istismara uğrama ya da cinsel ilişkiye zorlanma ihtimallerinin Alman hükümeti tarafından gözardı edildiğini söyleyerek hükümeti eleştirdi.
95 bin kimsesiz
Londra merkezli araştırmacı gazetecilik kuruluşu The Bureau of Investigative Journalism’in (Araştırmacı Gazetecilik Bürosu - TBIJ) önceki gün açıkladığı rapora göre, Avrupa’da geçen sene ailesi yanında bulunmayan 95 bin çocuk sığınma başvurusunda bulundu. 2014’te yaklaşık 24 bin çocuğun sığınma başvurusu yaptığı hatırlatırken, 2015’de bu rakam dörde katlandı. TBIJ, geçen yıl İsveç’e 35 bin, Almanya’ya 14, Avusturya’ya ise 9 bin ‘yalnız’ çocuğun sığınma başvurusunda bulunduğunu yazdı.
Bazı aileler, insan kaçakçılarına verecek yeterli paraları olmadığı için çocuklarını göç yoluna yalnız yolluyor. Sığınma başvurusunda bulunan çocuklar arasında öksüz ve yetimler ya da ailesini yoldayken kaybeden çocukların da bulunduğu aktarılıyor.
TBIJ’nin konuştuğu İsveç’in Malmö kentinde yaşayan Hamid isimli 12 yaşındaki Afgan çocuk, Türkiye-İran sınırında silahlı çatışmanın yaşandığı sırada kaçtığını, sonra ailesini kaybettiğini söyledi. Hamid, İsveç’e gitmekten bahseden annesini bulma umuduyla bu ülkeye doğru ilerlemeye devam etmiş. Almanya’ya kaçan diğer mültecileri takip eden Hamid, Alman yetkililerin ‘küçük yaşta’ olduğu için kendisini engellemesine direnerek kaldığı kamptan kaçarak Malmö kentine ulaşmış. Ancak dört aydır İsveç’de bulunan Hamid, henüz ailesini bulabilmiş değil.
İki yıllık bir araştırmanın sonunda açıklanan rapora göre, AB ülkelerinin çocukların yaşını belirleme konusunda standart bir uygulaması yok. Fransa, Danimarka ve İtalya’da çocukların bilek kemikleri ve dişlerinden yaş belirlemeye çalışılıyor. 2014’te Danimarka’ya reşit olmadıklarını beyan ederek başvuran 282 kişinin ise “şüpheli bulunduğu”, yapılan inceleme sonucunda bu kişilerin yüzde 72’sinin yetişkin olduğunun anlaşıldığı aktarıldı.

Anlaşmadan sonra % 80 düştü
Avrupa Birliği (AB) sınır koruma ajansı Frontex’in rakamlarına göre, Türkiye ile AB arasında imzalanan mülteci anlaşmasının ardından Yunanistan’a geçen mülteci sayısı yüzde 80 oranında azaldı. AB ile Türkiye arasındaki 18 Mart’taki zirveye kadar bu yıl Yunanistan’a günde ortalama 1676 mülteci geçerken, anlaşmadan sonra bu sayı günde 337’ye düştü. Öte yandan, Yunanistan’a son 24 saat içinde sadece 18 mültecinin geçtiği aktarıldı. Bir gün önce ise Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçen mülteci sayısı 162’ydi.

Europol uyarmıştı

AB polis ajansı Europol direktörü Brian Donald ocak ayında mültecileri hedef alan Avrupalı mafyaların olduğu uyarısında bulunarak, “10 binden fazla (kayıp) çocuğun söz konusu olduğu mantıksız değil. Onların hepsi suçlularca istismar edilmeyecek, bazıları ailelerin yanına geçmiş olabilir. Ancak nerede ve kimlerle birlikte olduklarını bilmiyoruz” demişti. Donald, mültecilerin Avrupa’ya gelmesini sağlayan bazı insan kaçakçılığı çetelerinin, Avrupa’da onlardan faydalanmaya çalışanlar aynı grupta yer aldığını belirtti.