Gündem Gökçeada’nın ‘altın’ zaferi

Gökçeada’nın ‘altın’ zaferi

16.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bir süredir tartışma konusu olan Gökçeada’daki altın ve gümüş madeni arama projesi Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından askıya alındı

Gökçeada’nın ‘altın’ zaferi

Türkiye’nin ‘Cittaslow’ olarak bilinen sakin şehirlerinden Gökçeada bir süredir altın ve gümüş madeni arama çalışmaları kıskacındaydı. Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin öncülüğünde, Gökçeadalılar ile sivil toplum kuruluşları eylem planı oluşturmak için sosyal medya üzerinden örgütlenmişti. Gösterilen tepkiler sonrası Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önceki gün Merih Madencilik tarafından yürütülmesi planlanan sondajla altın arama iznini askıya aldığını açıkladı. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Uğur Yüksel başvuru iptaliyle ilgili yaptığı açıklamada, “Merih Madencilik 14.12.2017 tarihinde e-ÇED sistemi üzerinden proje iptal talebinde bulunmuş olup, Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce aynı tarihte iptal talebi uygun bulunmuş ve ÇED süreci iptal edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

‘Yakın vadede değildi’

Türkiye’nin önemli organik tarım alanlarından biri olan adada madencilik yapmak isteyen Merih Madencilik’in proje müdürü Mustafa Toprak ise firma olarak geri adım atmalarının söz konusu olmadığını söyledi. Milliyet’in ulaştığı Toprak, “İl müdürlüğü durumu askıya aldı. Biz de konunun takipçisiyiz. Yönetim kurulu başkanımız bir karar verecek, süreci değerlendiriyoruz. Zaten orada kısa vadede yapacağımız bir şey yoktu. Biz sadece sahayı kaybetmemek adına alınması gereken bir izni aldık. Yakın vadeli bir durum değildi. Şu an sondaj gibi bir planımız yok” dedi.

‘Yapacak bir şey yok’

Ruhsat sahalarında bazı prosedürler olduğunu belirten Toprak, “Eğer bir zamana kadar bu izni almazsanız bu saha düşer gibi bir prosedür var. Dolayısıyla biz de resmi süreç neyse onu işlettik. Çok da bu konuyu gündemde tutmak gerekmiyor. Bizim için de sıkıntılı bir süreç. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı böyle bir şey düşünmüş ama bizim tarafımızdan verilmiş bir şey yok. Bir yandan biz de düşünüyoruz. Son bir haftadır gelen tepkileri de takip ediyoruz. Yapacak bir şey yok. Orası öyle bir yer. Bir yandan da bir değer var. Ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz. Yapılmış bir yatırım ve muallak bir durum var. Bakanlığın aldığı bir karar var. Henüz bizim açımızdan alınmış bir karar yok. Zaten alındıktan sonra paylaşılır” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Cittaslow’ mutluluğu

Gökçeada, Türkiye’nin en büyük adası olmasının yanı sıra tatlı su kaynakları kendisine yetebilen dünya üzerindeki 4 adadan biri olma özelliğini taşıyor. Ada, 2001’de aldığı ‘Sakin Şehir’ (Cittaslow) unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası oldu. Kararın ardından Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin de “Bizim için çok sevindirici bir haber oldu. Bu konunun uzamadan, sorunsuz bir şekilde halledilmiş olmasına çok mutlu olduk” dedi.