Gündem Gönül gözüyle tarihe geçti

Gönül gözüyle tarihe geçti

22.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ahmet Üstünel iki kıta arasını kanoyla geçen ilk görme engelli oldu. Tarihe geçen Üstünel’i ilk kutlayan eşi Dilara’ydı.

Gönül gözüyle tarihe geçti

ABD’de kendisi gibi görme engelli çocuklara öğretmenlik yapan Ahmet Üstünel (38) hayalindeki Asya ile Avrupa kıtaları arasındaki kano geçişini dün İstanbul’da gerçekleştirdi. Üstünel, elektronik mühendisi Martin Stone’un körler için özel geliştirdiği navigasyon (küresel konumla yol gösteren) cihazını kanosuna bağladı. ABD’deki vakfın görevlendirdiği gözlemciler ve belgesel ekibinin de katılmasıyla denize açılan Üstünel’in güvenliğini Denizde Arama Kurtarma Derneği (DAK/SAR) sağladı.

Haberin Devamı

Kanocular eşlik etti

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, geçiş için gemi trafiğini durdururken, DAK/SAR botlarına Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri de eşlik etti. Geçişe, Boğaziçi Deniz Kayakçıları Kulübü’nden de sporcular destek verdi. Beykoz sahilinden denize indirdiği kanosuyla 25 dakika içinde Yeniköy’e varan Üstünel, iki kıta arasını kürekle geçen ilk engelli unvanını elde etti. Üstünel’i Yeniköy’de eşi Dilara Üstünel ile annesi Emine Üstünel karşıladı. Samsun’dan gelen akrabaları da engelli kanocuya büyük destek oldu.

‘Dokularımda hissediyorum’

Ahmet Üstünel, “İstanbul gibi bir metropolün iki yakasında yer alan Asya ve Avrupa kıtaları arasında denizi ve rüzgarı hissettim. Görmemem bir şeyi değiştirmedi çünkü bu şehri dokularıyla hissediyorum. DAK/SAR ve BODEKA’daki kanocu arkadaşlarım başta olmak üzere herkese çok teşekkür ederim. Umarım çekilen belgesel film ile toplumsal mesajlar verebiliriz” dedi. Eşi Dilara Üstünel ise, “Ahmet bu geçişe çok iyi hazırlandı. Kendisini büyüten şehrin iki yakasında tüm doğallığı hissederek yol aldı. Gurur duyuyorum” diye konuştu. DAK/SAR yetkilisi Murat Kaya ise “Kendisiyle barışık ve hayattan kopmayan Ahmet’in geçişi sırasında elimizden geleni yaptık. Zaten kendini çok iyi geliştirmiş bir denizci. Bu şehrin doğal güzelliğini ve tarihi dokusunu anlatmak için çok iyi bir fırsatı değerlendirdik” dedi.

Haberin Devamı

Gönül gözüyle tarihe geçti

‘Hayalindeki Projeyi Anlat’

3 yaşında görme yeteneğini tamamen kaybeden Ahmet Üstünel, ‘Körler İçin Deniz Feneri Vakfı’nın “Hayalindeki Projeyi Anlat” adlı yarışmasından burs kazanıp, ABD’den İstanbul’a gelerek kano antrenmanlarına başlamıştı.