Gündem Gönülleri fethetti yuvasına döndü

Gönülleri fethetti yuvasına döndü

26.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı TCG Gelibolu gemisi Cibuti, Pakistan ve Umman’da 4 limanı ziyaret etti. Uğradığı limanlarda tatbikatlara katılan, yardım malzemesi dağıtan mürettebat, yerli halkla da sıcak ilişkiler kurdu

Gönülleri fethetti yuvasına döndü

Akdeniz çanağının en büyük ve modern donanmalarından birine sahip Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı TCG Gelibolu, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102’inci yılında uzun ve zorlu bir uluslararası seyri başarıyla tamamladı. 50 gün boyunca Doğu Akdeniz, Kızıldeniz, Aden Körfezi ve Arap denizinde dolaşan TCG Gelibolu, 3 ülkeye 4 liman ziyaretinde bulunurken, yaklaşık 9 bin deniz mili yaptı.
Deniz Kuvvetleri G sınıfı fırkateynlerinden TCG Gelibolu, 22 Ocak’ta çıktığı seferde uluslararası görevleri başarıyla tamamlayarak Aksaz Deniz Üssü’ne döndü. Çok uluslu CUTLASS EXPRESS-17 ve AMAN-17 tatbikatlarına katılmak ve deniz haydutluğuyla mücadele için oluşturulan CTF-151’e destek görevi için açılan TCG Gelibolu, Doğu Akdeniz, Kızıldeniz, Aden Körfezi ve Arap denizinde bulundu.
Toplam 34 gün açık denizde seyir yapan fırkateyn önce Aden Körfezi ve çevresinde ticaret gemileri için büyük tehdit oluşturan deniz haydutluğuyla mücadele için kurulan çok uluslu CTF 151’e katıldı.
Tatbikata katıldı
Deniz Yarbay Ali Tuna Baysal komutasında Doğu Afrika ülkesi Cibuti’ye giden TCG Gelibolu, CUTLASS EXPRESS-17 tatbikatında aktif görev yaptı. Daha sonra Pakistan’ın Karaçi Limanı’na giden askeri gemi yine çok uluslu AMAN-17 tatbikatına katıldı. Türk Deniz Kuvvetleri’nin görünürlüğünü artırmak için askeri ilişkiler kuran fırkateyn, Pakistan’a ait Tarıq fırkateyni ile yan yana seyir yaptı.
Yardım dağıttılar
Umman’ın Muskat ve Salalah limanlarına giren TCG Gelibolu, Umman Deniz Kuvvetleri’ne ait RNO Musandam hücumbotu ile seyir yaptı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın Cibuti’deki çocuklara gönderdiği 58 koli yardım malzemesini dağıtan gemi personeli büyük ilgi gördü.
Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi’nin deniz güvenliğine yönelik tatbikat olan CUTLASS EXPRESS-17’ye katılan TCG Gelibolu’nun SAT timi, Cibuti Sahil Güvenlik Akademisi’ndeki askerlere gemiye çıkma ve kapalı alanda savaş teknikleri eğitimi verdi. SAT timi ayrıca, Cibuti, Mozambik ve Uganda silahlı kuvvetleri personeline gemiye çıkma taktikleri anlattı. Pakistan Karaçi’de ise Al-Mustafa Welfare Foundation adlı okulun öğrenci ve öğretmenleri gemiyi ziyaret etti.

800 saat denizlerde kaldı

Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğamiral Yalçın Payal, Uluslararası Denizcilik Konferansı’nda “Küresel ve Bölgesel Deniz Güvenliği ve Türkiye’nin Deniz Güvenliğine Katkıları” konulu bir konuşma yaptı. 3 ülkede 4 limanı ziyaret eden TCG Gelibolu, 9 bin deniz mili (yaklaşık 16 bin km) seyir yaparken, 800 saat denizde kaldı.