Geri Dön
Google Chrome nedir?

Google Chrome nedir?

Teknolojinin hayatımıza soktuğu en önemli unsurlardan birisi de internet tarayıcılarıdır. Haliyle birkaç internet tarayıcısı da hayatımızın bir unsuru oldu. Onlardan birisi de Google Chrome’dur. Oldukça fazla sayıda kullanıcı olan Google Chrome’a dair bilgiler öğrenenleri şaşırtıyor. Peki, Google Chrome nedir? Cevabı Molatik’te…

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Google Chrome nedir?

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

Google Chrome’un tarihçesi

Google'ın CEO'su Eric Schmidt Google Chrome'un çıkışından 6 yıl önce bağımsız bir tarayıcı yapma fikrine karşıydı. Google'ın küçük bir şirket olduğunu düşünüyor ve bu fikrin şirketi zedelemesini istemiyordu. Ancak şirket kurucuları Sergey Brin ve Larry Page birkaç Mozilla Firefox geliştiricisini işe alarak beta sürümünün oluşmasını sağladılar.

Orijinal duyuru tarihi 3 Eylül 2008 olan bu yeni tarayıcının özelliklerini ve nedenini açıklayan, Scott McCloud tarafından oluşturulan karikatür gazetecilere ve bloglara gönderilmiştir. Avrupa için hazırlanan kopyalar Philipp Lenssen'nin Google Blogoscoped'da yer almıştır 38 sayfalık karikatür 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren sayfalarında yer almaktadır. Hemen ardında Google, Google Books adıyla karikatürleri kendi sitesinde yayınlamaya başladı. Ve resmi blogunda erken duyuru açıklamasıyla birlikte bundan bahsetti.

Microsoft Windows için Beta sürüm 2 Eylül 2008'de, 43 dilde kullanıma sunuldu. Google, diğer işletim sistemleri için de uygulamanın kısa zamanda tamamlanacağını ifade etmektedir.

3 Eylül'de, Slashdot haberlerinde; beta sürümdeki hizmet koşulları metninde yer alan bir pasaja dikkat çekildi. Buna göre hizmet koşulları kabul edildiğinde, Google'ye bütün içerikleri Chrome aracılığıyla elde edebileceği bir lisans sağlanmış oluyordu. Söz konusu metin genel Google hizmet koşullarından alınmıştı. The Register metni "Özlük haklarınız yanacak." şeklinde özetledi. Aynı gün, Google kullanılan metnin diğer Google ürünlerinden alındığını belirterek eleştirileri yanıtladı ve söz konusu pasajı hizmet koşullarından kaldırdı. Google ayrıca bu değişikliğin daha önce Google Chrome kullanmaya başlayanlar içinde geçerli olduğunu ekledi.

Google Chrome'un ilk sürümü Acid1 ve Acid2 testlerinden geçmiştir fakat Acid3 testi uygulanmamıştır; Ne var ki, aldığı puan 78/100, Internet Explorer 7 ve Firefox 3'ten daha yüksektir. Ayrıca Acid3 testini birkaç defa tekrarlandığında 76-79/100 arası farklı sonuçlar veren ilk tarayıcıdır.

Google Chrome’un güvenlik açığı

Çoklu güvenlik uzmanları, otomatik dosya indirme özelliğinin, Google Chrome ile varsayılan olarak ayarlanmış biçimde gelmesini eleştirmektedir. Bu durumun saldırganlar tarafından kötü amaçlı yazılım yüklemede kolayca kullanılabileceğini tartışmaktalar.

Benzer İçerikler