Gündem Google, ‘Hayata Destek’ oluyor

Google, ‘Hayata Destek’ oluyor

21.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Google.org’un desteği, Hayata Destek Derneği ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliğiyle mültecilerin toplumsal entegrasyonuna yönelik geliştirilen ‘Hayata Destek Teknoloji Sınıfı’ projesinin ilk etabı tamamlandı.

Google, ‘Hayata Destek’ oluyor

Proje Türk, mülteci çocukların ve yetişkinlerin bir araya gelerek etkileşim içerisine girebilecekleri, mültecilerin Türkçe öğrenip, online eğitim programlarına katılabilecekleri ve sosyal hizmet olanaklarına web üzerinden erişebilecekleri teknoloji sınıfları kurulması hedefiyle hayata geçirildi.

Haberin Devamı

Mültecilerin yoğun olarak yaşadıkları Adana, Ankara, Hatay, İstanbul, Kayseri, Kilis, Mersin, Şanlıurfa’da açılan 10 teknoloji sınıfından ilk beş hafta içerisinde 9 bine yakın çocuk yararlanırken, Hayata Destek Derneği, MEB Halk Eğitim Merkezleri işbirliği ile uzun dönemli 24 farklı dil ve meslek kursu düzenlendi.

Sosyal uyum güçlenecek

Projeyle ilgili bilgiler, MEB Müsteşar Yardımcısı Muammer Yıldız, BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan ve Google Türkiye Kamu İlişkileri Müdürü Pelin Kuzey ve Hayata Destek Derneği Direktörü Sema Genel Karaosmanoğlu katılımıyla İstanbul Sultanbeyli Yıldırım Beyazıt İlk-Ortaokulu’nda düzenlenen bir tanıtım toplantısında paylaşıldı.

Toplumsal entegrasyonunun bilgiye erişimle başladığına dikkat çeken Pelin Kuzey, “Ülke genelinde yaptığımız bu eğitim çalışmalarını ülkemizdeki 3,5 milyondan fazla mülteciye de yaygınlaştırmak istedik” dedi.

Haberin Devamı

Dernek olarak Suriyeliler ile bölge halkı arasında sosyal uyumu güçlendirmenin yollarını aradıklarını aktaran Sema Karaosmanoğlu ise “Anahtar kelimelerimizi her zaman, ‘barışçıl bir gelecek’ ve ‘beraber gelişmek’ olarak seçtik. Google bu aramada da bize destek oldu. Hem ev sahibi topluluğun hem de mültecilerin kendi ayakları üzerinde durabilmelerine hizmet edecek bu projeyi, 10 teknoloji sınıfı daha açarak devam ettirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

MEB olarak projeyi destekleyeceklerini söyleyen Ömer Fatih Sayan da “Suriyeli 1 milyona yakın çocuğun yüzde 60’ına yakınını okulla buluşturduk. Temel bir politika değişikliğe yaparak geçici eğitim merkezleri yerine kendi okullarımıza kabul etme yoluna gittik. Bunu adım adım gerçekleştiriyoruz” dedi. Proje kapsamında eğitim alan Suriyeli öğrencilerin görüşleri ise şöyle:

Muhammed (4. sınıf öğrencisi): Daha önce interneti, telefonu kullanmayı bilmiyordum burada bilgisayardan internete girmeyi öğrendim. Öğretmenimiz farklı programları da öğretiyor.

Ahmet (6. sınıf öğrencisi): Bu projeyle hem resim çizmeyi hem bilgisayar kullanmayı öğreniyoruz. Resme yeteneğim var. İleride bilgisayar mühendisi olmak istiyorum.