Ankara Görme Engelli Bakan Müşaviri Önalan: "Ufku Görebilen Gençlik Yetiştirmemiz Lazım"

Görme Engelli Bakan Müşaviri Önalan: "Ufku Görebilen Gençlik Yetiştirmemiz Lazım"

18.05.2017 - 14:44 | Son Güncellenme:

.

Görme Engelli Bakan Müşaviri Önalan: Ufku Görebilen Gençlik Yetiştirmemiz Lazım

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Basın Müşaviri Kenan Önalan, Engelliler Haftası nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Kırıkkale Lisesi işbirliğinde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, geleceğe mutlu bakan, ufku görebilen gençlik yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Kırıkkale Kültür Merkezi’nde düzenlenen güne Bakan Müşaviri Kenan Önalan, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yalçın Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Müdür Yardımcısı Ataman Sümer, Kırıkkale Üniversitesi Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörü Ümit Şirin, Kırıkkale Lisesi Müdürü Nuri Pehlivanlı, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. İstiklal Marşı’nı ve ’Bana Bir Masal Anlat Baba’ etkinliği, Kırıkkale Lisesi öğrencileri tarafından işaret dile ile okundu. Görme Engelli bakan müşaviri Kenan Önalan, konuşmasının bir bölümünde yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Çocuklarımıza en önce söylememiz gereken şey; çözüm odaklı olunması, yani ne olursa olsun bir çözümün olacağına inanmaları. Çünkü insan beyni öyle bir çalışıyor ki; siz çözüm olduğuna inanırsanız, çözüm bulursunuz. Beyin ona göre çalışır, ona göre kanalize olur ve iş yapar . Ama siz kötümserseniz, siz negatifseniz bu iş olmaz. ’ben yapamam’ derseniz hiçbir şey yapamazsınız. Bir halta da yaramazsınız. Onun için öğrencilerimize bunu anlatmamız lazım. Onun için geleceğe mutlu bakan, ufku görebilen gençlik yetiştirmemiz lazım."
Çocuklara öncelikle engelliliğin eksiklik değil, farklılık olduğunun öğretilmesi gerektiğini belirten Kemal Önalan, "Bunu da engelli olmayan insanların öğrenmesi lazım. Çünkü hep bizim kaçırdığımız şey; bu engellilik eksiklikmiş gibi algılanıyor. Engellik eksiklik gibi algılanırsa, herkese ’sende yok’ diye bir üstten bakış gelişiyor. Acıma gelişiyor. Bize kendi başımıza imkanlar verilirse, kendi başımıza çok şey yapabiliriz. Biz kendimizi, ailemizi, toplumumuzu güzele doğru değiştirmemiz lazım. Ben mezun olurken rektörümüz ’sizler değişmeye değil, değiştirmeye gidiyorsunuz’ demişti. İşleri değiştirmek, güzel şeyler yapmak, memleketi güzel bir yerlere götürmek istiyoruz" diye konuştu.
Kırıkkale Lisesi Görme Engelli Tarih Öğretmeni Resul Partici ise konuşmasında, engellinin topluma uyumu konusunda herhangi bir sorun yaşamadığını, toplumun engelliye uyumunu sağlamak gerektiğini vurguladı. Partici, "Ülkemizde fiziksel, zihinsel ve duyusal olarak 8.5 milyon engelli vardır. Bu sayı ailelerle birlikte düşünüldüğünde 25 milyon insanımız engelli bireylerin karşılaşmış oldukları sorunlardan olumsuz etkilenmektedir. Ülkemizde engelliler hemen her alanda çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadır. Ancak son yıllarda engellilerin yaşamlarında olması gereken yönde yapılmaya çalışılan iyileştirme hareketlerini de görmezden gelemeyiz" dedi.