İstanbul Görme Engelli Çocuklar Boğazın Tarihi Güzelliklerini Dinlediler

Görme Engelli Çocuklar Boğazın Tarihi Güzelliklerini Dinlediler

06.05.2017 - 15:33 | Son Güncellenme:

.

Görme Engelli Çocuklar Boğazın Tarihi Güzelliklerini Dinlediler

Görme engelli 90 çocuk, velileriyle birlikte, düzenlenen boğaz turunda İstanbul’un güzelliklerini Tarihçi-Yazar Saffet Emre Tonguç’tan dinledi.
Turkcell’in engelli çocukların eğitim ve istihdamına destek olmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde sürdürdüğü ‘Engelsiz Eğitim Programı’ kapsamında 90 görme engelli çocuk İstanbul Boğazı’nda tura çıkarıldı. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’na denk gelmesiyle ayrı bir öneme sahip olan şehir turunda öğrenciler İstanbul’un güzelliklerini Tarihçi-Yazar Saffet Emre Tonguç’tan dinledi.
Çocuklar, Tonguç’un anlatımları eşliğinde Ortaköy ve Arnavutköy sahilinden Rumeli Hisarı’na uzandı. Ardından Tarabya koyuna ilerleyen tekne, Sarıyer ve Beykoz’u geçip Anadolu Hisarı’nı selamladı. Çocuklar, Beylerbeyi Sarayı ve Kız Kulesi’nin siluetlerini yaşadı, hissetti ve hayal etti. Gezi, Dolmabahçe ve Çırağan Sarayı’nın güzelliğiyle devam etti. Sadece göze hitap ettiği düşünülen boğazın tüm güzellikleri, Tonguç’un betimlemeleri ile görme engelli çocukların tüm duyularına hitap etti, hayallerinde bu güzelliklere dokunuyorlarmış gibi canlandı.
Öğrenciler bu anlardan keyif aldıklarını ve kısmetli olduklarını belirten öğrencilerin mutluluğu her hallerinden belli oldu. Geziye katılan velilerden Merve Yüksel, “Çok mutluyuz. Erdem adına da çok mutluyum annesi olarak. Güzel bir etkinlik oldu bizim için. Gayet iyiyiz” dedi. Görme engelli bulunan Erdem Yüksel, “Ben de çok iyi hissediyorum annem yanımda olduğu zaman” diye konuştu.
Gezide öğrencilere boğazı eserleri betimleyen Saffet Emre Tonguç ise “Bugün benim için heyean verici bir gün. Kendimi gerçekten çok şanslı hissediyorum. Çünkü görme engelli kardeşlerime boğazı anlatıyorum. Her sene 8 bine yakın inan gezdiriyorum ama bugünkü grup benim için gerçekten çok özel. Çünkü onların hayallerideki İstanbul’u göremedikleri İstanbul’u onlara anlatmaya çalışıyorum. Tabi çok kolay değil. Çünkü farklı betimlemeler kullanmam gerekiyor. Ben 15 tane kitap yazdım 10’u İstanbul’la ilgili ama inanın en çok keyfi bu yaptığım turdan aldım. Bu çok ciddi bir sosyal sorumuluk projesi diye düşünüyorum. Çorbada benim de tuzum olursa ne büyük bir mutluluk” şeklinde konuştu.