Ekonomi ‘Görme engelliler’ için para tanıma teknolojisi

‘Görme engelliler’ için para tanıma teknolojisi

26.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Telekom’un görme engelli kullanıcılar için geliştirdiği Telefon Kütüphanesi’ne para tanıma özelliği eklendi.

‘Görme engelliler’ için para tanıma teknolojisi

Para Tanıma fonksiyonu ile görme engellilerin, mağazalarda, marketlerde, takside, ihtiyaç duydukları her yerde, internet bağlantısına ihtiyaç duymadan ödemelerini yapabileceği ifade edildi. Görme engellilerin talepleri, yönlendirmeleri ve yaptıkları testler doğrultusunda geliştirilen uygulamanın Türkiye’nin ilk ve tek para tanıma uygulaması olduğu açıklandı.
Türk Telekom Kurumsal İletişim Direktörü Hamdi Ateş, “Kodlama kısmı hariç, ‘görme engellilerin, görme engelliler için geliştirdiği’ bir uygulama diyebiliriz. Telefonun hafızasında çalışan, internet bağlantısına ihtiyaç duymayan uygulama, her türlü aydınlatma şartında çalışacak şekilde tasarlandı. İlk aşamada Türk Lirası banknotlarını tanıyan uygulamaya sonraki fazlarında Dolar ve Euro banknotlarını da tanıma özelliğini eklemeyi planlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Paranın değerini söylüyor

Türk Telekom’un Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) işbirliği ile yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi olan Telefon Kütüphanesi mobil uygulamasına eklenen Para Tanıma fonksiyonu ile kamera önündeki parayı tanımak için cihaz içerisinde saniyede 60 sorgu yapılabiliyor. Uygulama, kamera ve banknot uygun açıda olduğunda 1 saniye içerisinde paranın değerini sesli olarak açıklıyor. Kamera önündeki nesne para olmadığında da sesli uyarı tonu veren uygulama, banknot için farklı bir sesli uyarı tonu ile kullanıcıyı yönlendiriyor.